3906

Децата и Великден: Какви задачи да дадем на малките помощници в кухнята

Децата обичат Великден, защото най-близките и скъпи хора се събират заедно, трапезата е многоцветна, всичко е вкусно и се състои любимата „борба” с яйца. А колко забавно им е да боядисват яйца и да помагат в кухнята при приготвянето на курабийките!

За да може Великден да бъде незабравим, нека да подходим към организирането и подготовката на празника с предварителен план. 

Планиране на събитието

Планирането винаги помага да се избегнат конфузни ситуации и разочарования. Освен това, по-ранното организиране помага да завършите всичко навреме и да не се чувствате неудобно пред семейството и гостите заради недотам добри организационни умения.

Не отказвайте помощ

Включете децата си в подготовката на семейния празник: най-вероятно те ще изпълняват вашите инструкции с голямо удоволствие, давайки своя принос в организацията на събитието. Така се формират семейните традиции. Като давате възможност на децата да проявят своето въображение и креативност, вие неочаквано ще откриете силата на детската енергия и ще разберете, че децата се нуждаят от нея не по-малко от вас. Активното участие в подготовката на великденския уикенд помага на малчуганите да усетят своята значимост, да реализират идеите си, повишава самочувствието им и развива полезни умения у тях.

Както знаем, хубава традиция е да се дават подаръци на близки хора. Участието на децата в подготовката на тези подаръци е много значимо. А за получателите им има и емоционална стойност. Така например - отличен вариант за подарък са всякакви цветни аранжировки, джинджифилови сладки под формата на великденски яйца или зайци, пощенски картички със стихове, ръчно изработени кошнички и кутии и др.

Децата на възраст 3-5 години обичат да правят неща, които не изискват много усилия и сложни маневри. Интересуват се от процеса на създаване и участие в него. Ето защо е по-добре да използвате прости идеи за деца, отколкото да създадете ръчно изработен шедьовър, оставяйки малчуганите само в ролята на наблюдатели.

Декорация за дома

Тематичният декор добавя специална атмосфера към празника. Различни видове декорации се използват за украса на врати и прозорци, стълби, стени, зони за гости, коридори и др. Великденският венец, който се окачва на вратите и прозорците, отдавна е символична великденска украса. Прави се от цветя, горски плодове, билки, великденски яйца, кръстове. Популярните декорации за Възкресение Христово също включват: гирлянди, гнезда, композиции от животни и растения, керамични фигурки, кошнички с изкуствени яйца и зайчета, яйца на Фаберже и т.н. В изработването на всичко това можете да включите активно децата си.

Трапеза и лакомства

Повечето деца обожават да боядисват яйца и да правят курабийки. Затова не им отнемайте това удоволствие, а организирайте времето си така, че да могат и те да се включат. За по-големите е подходящо да участват и в месенето на козунак.

Домашният текстил с великденска тематика заема специално място в декорирането на празничната маса. Красиви покривки, текстилни и хартиени салфетки, свещи и букети или цветни аранжировки идеално ще допълнят празничната маса. И всичко това може да бъде подредено от децата.

Когато съставяте празнично меню, е важно да вземете предвид предпочитанията ако не на всички гости, то поне на повечето. Разделете менюто на ястия за възрастни и деца. Самите малчугани ще ви помогнат да изберете детското меню: просто ги попитайте на какво ще се зарадват особено. Печеливш подход би бил използването на различни цветове в ястията: привлича вниманието и събужда апетита. Ако се очакват много деца на празника, по-добре е да организирате отделна маса за тях. По-големите деца могат да помогнат при сервирането.

Децата са благодарни помощници, а с помощта на прости методи за работа в екип може лесно да избегнете неприятни инциденти при подготовката. И не забравяйте, че участието на всички членове на семейството в организирането на празника го прави ярък, сплотен, весел и запомнящ се. Освен това, великденските занимания не само ще помогнат за развитието на творческите способности на детето, но и ще станат причина да научи повече за традициите, обичаите и ритуалите.

И докато се подготвяме за Възкресение Христово, можем да припомним на децата си някои чудесни тематични песни, стихчета или да ги научим на нови, като следните две например:

 

Великден наближава

Днес на Мечата полянка,

скрити под листова сянка,

със художници другари

Зайо Байо вече шари

чудно хубави яйца

за послушните деца:

ясносини, позлатени,

със картинки и червени.

Пет джуджета от гората

бъркат с четки във боята,

пеят весели, помагат,

и във кошници ги слагат,

кошници от син синчец,

а наблизо - хубавец,

косът тихо им припява,

че Великден наближава.

               Йордан Стубел

 

------

 

Великден

Пролетта дойде отново

и донесе на света,

Възкресение Христово,

слънце, птички и цветя.

Бият радостно камбани

в градове и във села

и отекват разлюляни

над гори, нивя, поля.

И зове ни тази песен

да си подадем ръце,

да речем "Христос воскресе!",

да се чукнем със яйце,

та да бъдем живи здрави,

с бодри, румени лица,

и всеблагий Бог да славим

с чисти мисли и сърца,

че прострял е той десница

и закриля всеки час,

всяка птица и тревица,

мене, тебе, всички нас.

        Елисавета Багряна

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Масово соросоидните тролове водят нелепа война с всеки християнски оби

Масово соросоидните тролове водят нелепа война с всеки християнски оби

04.05.2024 | 22:36

Обичай и празник у нас и се опитват да срият християнската ни вяра и единството на семейството и религията ни.Не им обръщайте внимание,просто ги игнорирайте,нещастни и жалки безверници и безпътници са,лишени от духовен живот,вяра и светлина в душите им!Вечен мрак и злоба е в сърцата им.Безверници и нехристияни!Почитайте Христа и пазете семействата и светлото и доброто в сърцата и душата си!Господ е съдник,той отсъжда всекиму според делата му.

Отговори
3 0
Докато

Докато

04.05.2024 | 22:03

Помагат ако искат да помагат обясняваме ,че боядисването е езически обичай , присламчен към християнството , Христос не умрял и после възкръснал освен, ако не бил извънземен. Но е бил човек и всичко е било номер . Козунака е сладък хляб , и така трябва да се нарича . И ако искат като пораснат може и да не се мъчат с тези неща . Децата трябва да си играят не да се тормозят с разни глупости . Освен ако не готвиш агнето то е най важно но за гергьов ден.

Отговори
2 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?