Изборите в Истанбул: Вот на доверие към управляващата партия

В 16-милионния мегаполис Истанбул днес се провежда важен вот за кмет на голямата община. Над 10,5 милиона избиратели имат право да гласуват в 31 хиляди избирателни секции, в за да определят кой да бъде бъдещият градоначалник на града. Гласуването започна в 8 часа и ще приключи в 17 часа.

Съдбоносната битка е между двамата кандидати, този на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и на Екрем Имамоглу от опозиционната народна коалиция.  След оспорван вот на 31 март опозиционният кандидат Имамоглу спечели изборите с около 13 хиляди бюлетини разлика, но в следствие на възражения и искане за повторно преброяване на вота от страна на ПСР, в крайна сметка ЦИК разпореди повторно гласуване за кмет на Истанбул, което се провежра днес.

Тези избори са от изключително значение, не само за мегаполиса, но и за 82 милионна Турция, защото става дума за избор не просто на кмет на  Истанбул, а за икономическия контрол над мегаполис, чийто бюджет надхвърля 8 милиарда евро, както в града е концентрирана почти 35% от икономиката на Турция. По официални данни 31 процента от брутния вътрешен продукт на страната се произвежда в Истанбул.

Според опозиционния кандидат Имамоглу най-големите проблеми на града, са злоупотребите и разхищенията на средства, след 25 годишното управление на ПСР в градската управа на Истанбул. Йълдъръм отхвърля тези твърденията и обещава създаване на технологични центрове с цел намаляване на безработицата. Иначе и двамата кандидати раздаваха щедри социални обещания. Йълдъръм обеща на жителите на мегаполиса повече работни места, по-евтин ток и повече зелени площи в град, превърнат според критиците на ПСР в бетонна пустиня.

Предизборният слоган на Имамоглу "Всичко ще бъде много хубаво" доби широка публичност. Със своите действия, насочени към обединяване на хората в обществото, разединено от политиката на ПСР на противопоставяне, опозиционният кандидат среща голяма подкрепа не само в Истанбул, но и в цяла Турция. В негово лице електоратът вижда надежда за промяна.

Имамоглу също залага на социалните обещания като подкрепа за бедните семейства и безработните.

Младежите са във фокуса и на двамата кандидати, тъй като безработицата на младите хора е на редордното ниво от 25%. Имамоглу обяви, че ако бъде избран за кмет, ще даде стипендии на 75 хил. учащи в размер на 400 лири за срок от 8 месеца. Така също ще бъдат изградени пансиони и 10 младежки центрове, както и 10 езикови центрове.

Бинали Йълдъръм обеща при победа да предостави 10 гигабайта безплатен интернет на младежите.

Различни социологически проучвания, до момента, показват преднина от 2 до 10 на сто за Екрем Имамоглу на кметския вот в Истанбул, ето защо тази битка отново ще бъде доста оспорвана, и анализатори подчертават, че партията, която успее да мобилизира повече електорат в тези топли, ваканционни дни, ще спечели вота в неделя.

Според социологически прогнози Имамоглу води с 200 000 гласа, докато разликата в негова полза на 31 март бе около 14 000. Други сондажи дават по-малка разлика, но така или иначе опозицията има превес на този етап.

В средите на ПСР се коментира, че Бинали Йълдъръм през последните дни е повишил леко подкрепата си. Но те не са сигурни дали това ще е достатъчно, за да спечели Йълдъръм кметския пост. Това е причината, която накара Ердоган през последните дни да поднови агитацията си.

Битката за поста е много оспорвана и ето защо хиляди избиратели от Истанбул отмениха ваканционните си планове и се завръщат, за да гласуват на повторния вот на 23 юни. Очаква се рекорден вот. В предишните избори на 31 май гласуваха 84 на сто от 10 милиона граждани с право на глас, а днес се очаква избирателната активност да е 90 на сто, въпреки изключително топлия ден.

Партийте организираха своите избиратели с Истанбулска регистрация от цялата страна и им осигуриха безплатен двупосочен транспорт. Всички входни магистрали на града бяха парализирани в последните дни с хиляди желаещи да се завърнат в мегаполиса за изборите.

Всеки глас е много важен, за това в ход е и черният пиар. В хода на кампанията бе съобщено, че опозиционният претендент имал гръцки корени, тъй като Имамоглу е родом от черноморския град Трабзон.

До последната седмица президентът Ердоган не се включи активно от предизборната кампания. ПСР подкрепя и стои зад Йълдъръм, както и партийният апарат и повечето медии.

Първоначално медиите съобщиха, че Ердоган ще участва активно в кампанията с над 30 митинга в мегаполиса, но в последните дни той организира едва няколко спонтанни митинга. ПСР не иска да създава впечатлението, че двубоят е между Имамоглу и Ердоган, се казва в официалното становище за отсъствието на президента.

Подобно на президента, кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм в последните дни се проявява активно на митинги в няколко от критичните райони на Истанбул, населени главно с преселници от вътрешността на страната и кюрдско население. В последните дни кандидат-кметът на ПСР непрекъснато обещава нови придобивки на жителите на града, включително намаляване на цената на природния газ, поевтиняване на картите за градския транспорт и т.н., и провежда срещи с водачи на религиозните фондации и на кюрдските кланове, за да повлияят на своя електорат да гласува за него.

По-рано президентът Ердоган, който започна пътя си към властта именно като кмет на Истанбул през 1994, омаловажи значението на повторните избори. Той отбеляза, че партията му държи властта в 25 от 39 истанбулски района, както и мнозинство в градския съвет.

Държавният глава коментира, че вотът на 23 юни "е просто за кмет, което означава просто промяна на витрината".

Сигурно е обаче, че повторна победа на опозицията в най-големия турски град може да засили турболенциите около правителството на Ердоган, включително и икономически.

Казано направо, управляващата ПСР ще се бори в неделя не само да получи реванш за поражението на своя кандидат на 31 март, а и за да запази контрола над Истанбул, който държи в продължение на 25 години. Опозицията пък ще се бори да постигне ново надмощие и да утвърди с още по-голяма разлика превъзходството на своя кандидат Екрем Имамоглу. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?