Избиха 80 000 прасета в индустриалните ферми

Към момента 126 хиляди прасета в индустриални свинеферми в България подлежат на унищожаване заради огнища на африканска чума по свинете. 80 000 от тях вече са унищожени, съобщи за БНР д-р Александра Митева от Агенцията по храните.

Задължителни мерки за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области в страната. До дни ще има обобщена информация каква част от стопаните са изпълнили заповедите на областните управители.

Проверките на ветеринарните власти започнаха в цялата страна, д-р Митева обясни какво следва:

"Ветеринарите се очаква да изготвят и връчат съответните предписания и актове за установяване на нарушения. Ако обектът за отглеждане на свине не отговаря на изискванията на закона, то собствениците се наказват с глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. При връчването на акта има срок, в който е указано какво трябва да се направи и съответно ще се пристъпи към процедура за принудително умъртвяване".

Никъде в страната все още не е започнало принудително умъртвяване на прасета в личните стопанства на хората, уточни д-р Митева от Агенцията по храните

Агенцията започна проверки в областите Бургас и Пловдив във връзка със заповедта за унищожаване на домашните прасета заради африканската чума. До момента в двете области няма стопани, които да отказват изпълнение на разпорежданията

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар

06.08.2019 | 18:14

Слава на червената мутра Тиквата и крадливата му шайка !

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?