Подай сигнал

Изберете си каюта - с прозорче или с балкон

На път

от Калина Кръстева 794 прегледа 0

Изберете си каюта - с прозорче или с балкон

Независимо от компанията, която организира круиза, в корабите има 4 основни вида каюти - вътрешна, с прозорец, с балкон и апартамент. Разбира се, вариациите са всевъзможни. Има и кораби, които нямат каюти с балкон, и такива без апартаменти. Други са толкова големи, че са разделени на цели квартали. Там може да откриете най-различни категории каюти, в това число балкони с гледка към морето или с изглед към Сентръл парк във вътрешността на кораба, както и малък апартамент с балкон или огромна мансарда.

Съществуват и така наречените гарантирани каюти. При тях пътуващият не знае точно къде се намира каютата и не може да си я избере. Локацията се определя от круизната компания, но това има и своите плюсове. В повечето случаи тези каюти са по-изгодни като цена и най-важното - възможно е да получите безплатен ъпгрейд, тоест прехвърляне в по-висока категория за сметка на компанията. Случвало се е при резервация на вътрешна каюта, най-ниска категория (но гарантирана), клиентът да получи ъпгрейд до каюта с балкон от по-висока категория.

Повечето каюти са направени от метал, следователно имат магнитни свойства. Ако обичате да си купувате магнитчета като сувенири, използвайте ги рационално на борда.

Във вътрешните каюти няма естествена светлина, но може да си подсигурите изкуствена. Пуснете телевизора на канала, излъчващ на живо от борда, и спрете звука. Така ще имате нощна светлина в стаята.

Категория спа каюти, предлагани от някои круизни компании, често са алтернативно решение за тези, които са решили да се поглезят с някоя и друга процедура. Цената на каютата е по-висока, но пък разликата, която ще платите, ще бъде много по-малко от това, което бихте похарчили в спа салона. В цената е включено безплатно ползване на термалната зона в спа център.

Притеснявате се, че леглото или пък възглавницата няма да са удобни? Компаниите предлагат топери за легло, различни модели възглавници и допълнителни завивки, ако е необходимо. Ако си мислите, че всичките ви вещи трябва да се съберат в гардероба - грешите. Помолете кабинния стюард да ви покаже всички скрити местенца - свободно място под леглото, под дивана, вътре в табуретка или зад огледалото.

Коментари