Иван Тотев: Имаме план Б за площада, но го крием от Анка

През 2018-2020 г. ще се радваме на богат културен живот с европейско измерение

Иван Тотев е роден на 28 октомври 1975 г.  в Пловдив. Завършил е средното си образование в Техникум по транспорт „Гоце Делчев” - Пловдив, а след това и 
Технически университет - София с диплома на инженер-магистър „Компютърни системи и технологии”. През май 2010 г. получава магистърска степен от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” по специалността „Публична администрация”. 

В ГЕРБ е от 2006 г. и е един от учредителите на партията. От ноември 2008 г. досега е лидер на градската организация на ГЕРБ. До есента на 2007 г., когато печели мажоритарни избори за кмет на район "Източен", работи в частен бизнес, включително и като директор на семейния хотел "Империал". На изборите за 41-о Народно събрание през 2009 г. е водач на листата на  ГЕРБ в Пловдив. Избран е за депутат, но остава в парламента само през юли и август, тъй като е назначен за управител на Пловдивска област. 

През октомври 2011 г. Иван Тотев печели изборите за кмет на Пловдив, а четири години по-късно - и втори мандат. Семеен е, с едно дете.


-Г-н Тотев, до Европейска столица на културата остава по-малко от една година. Как се подготвя община Пловдив, за да не се посрамим пред гостите?

-Този манталитет как да се представим пред чужденците не ми харесва. Звучи комплексарски. Пловдив е древен и много красив град, затова трябва да имаме повече самочувствие. Пловдив е уникален град. Сега най-важното е дали фондацията „Пловдив 2019“ работи по начертания план. Виждаме, че започнаха критиките и те категорично са свързани с наближаващите местни избори през 2019 г. Радостното е, че фондацията изпълнява всичко, предвидено с линейния график - набиране и подбор на проекти, подготовка на събитията по време на откриването, сключване на договори. Във всички направления по апликационната форма имаме вече над 80 избрани проекта, които ще бъдат реализирани.

Културният календар е изключително богат,

осигурен с много средства и с голямо разнообразие от събития, включително и такива, които не попадат в програмата на Европейска столица. Няма никакви съмнения, че през 2018-а, 2019-а и 2020 г. Пловдив ще бъде град, който ще радва пловдивчани и гостите с много богат културен живот с европейско измерение.  

-Инфраструктурните проекти, свързани с Европейската столица на културата, се бавят. С разбити плочки ли ще посреща гостите площад „Централен“ през 2019 г.?

-По всички проекти се работи, но за съжаление някои от тях закъсняват по обективни причини. Още на 6 февруари щяхме да отворим оферти на кандидатите за голямата обществена поръчка за реконструкцията на площада, но това не се случи заради  обжалването на фирма „Ремс строй“ на Анка Ангелова. Въпреки това пл. „Централен“ няма да остане с разбити плочки. Много важно е да се знае, че община Пловдив има план Б.

Какъв е той?

-Няма ви да кажа, за да не се появи нова Анка. Нека пловдивчани да не се съмняват, че както за пл. „Централен“, така и за други обекти, винаги имаме резервен  план Б освен основния план А. Важно е да се разбере и друго -

  2019-а не е последната година в живота ни,

че трябва да свършим всичко, за което всеки от нас е мечтал, сякаш след това ще завъртим ключа и ще затворим града. Целта на Европейска столица на културата е да мотивира местната общност и управлението на града да стартират ключови проекти, които се чакат от 20-30 години. Ние следваме тази цел. Стартираме проекти, които още дълго време щяха да отлежават, включително за пл. „Централен“, галериите на ул. „Гладстон“, в Детмаг „Снежанка“ и на ул. „Съборна“, за която тази година сме заделили в бюджета 1,2 млн. лева. Кога сградата на кино „Космос“ щеше да бъде ремонтирана, ако не беше Културна столица? За художествената галерия на ул. „Гладстон“ очакваме скоро да приключат процедурите по обжалване, за „Космос“ се подготвя планово задание. Един от важните проекти - Голямата ранно-християнска базилика, ще бъде завършена през 2019 г., а сега през март възнамеряваме да започнем и изграждането на площадното пространство пред Райфайзенбанк. Едновременно с това възлагаме процедура за закупуване на мобилна зала за около 500 зрители.

-Ще има ли атракции на остров Адата, както е предвидено в програмата на Културната столица?

-Както е известно, земята на Адата е предимно частна. От фондация „Пловдив 2019“ са предложили договор за наем на част от острова на собствениците с цел на това пространство да се провеждат културни събития.  

-Разкопките на Римския форум до Пощата са обрасли с бурени. Кога ще бъде експониран археологическият комплекс?

-Този обект е проучен и ще бъде реставриран заедно с реконструкцията на пл. „Централен“, тъй като са един проект. Културно-историческото наследство и в частност археологията са сред важните приоритети на община Пловдив. Тази година предстои да бъде завършено проучването на Филипопол около Одеона и на Римския форум-север. Желанието ни е през 2018 г. да сключим договор за проектиране на Римския форум-юг, където преди години са извършени разкопки. Идеята е на тази площ между Централна поща и хотел "Тримонциум" да се отвори алейно пространство с пейки и информационни табели, като се експонират и останките на античния град. Проектът на Небет тепе ще бъде актуализиран на базата на разкопките, проведени от археолозите през миналата година. Алеите от източната страна на тепето вече са изчистени, дърветата са окастрени. Ще възстановим подпорните стени и осветлението. Имаме договор за техническо

проектиране на Източна порта на Филипопол,

като паралелно ще кандидатстваме за реставрацията на този ценен и сравнително добре запазен археологически паметник, а също така и за още няколко възрожденски къщи. Отворената програма е на стойност около 9 млн. лева. Цялото пространство около Източна порта ще бъде обновено. Искаме да разкрием Туристически информационен център в подножието на Стария град, до пл. „Александър Малинов“, срещу Портата.

- Казахте, че искате да съживите Стария град. Има ли вече решение как да стане промяната?

-Една от идеите е на всички входове и в центъра на резервата да поставим светещи информационни карти с адресите на заведенията. Оказа се, че мнозина пловдивчани не ги знаят.  Обсъждаме със собствениците на ресторанти и хостели възможността за промоции, които да накарат повече хора да отидат в Стария град. На Лапидариума ще сложим пейки, в Информационния център ще отворим кафе. Със сигурност в резервата ще има повече културни събития.

-Как ще изглежда Тютюневият град, където виждаме предимно порутени и неугледни складове?

Започваме ремонти в зоната около ул. „Иван Вазов“. Искаме

инфраструктурата в целия район около Цар Симеоновата градина, кино „Космос“ и Главната да бъде обновена. В Националния институт за паметници на културата вече внесохме заданието за проектирането на ул. „Иван Вазов“ в два варианта. Единият е с по-широки тротоари, вторият - за рехабилитация на настилката в сегашната регулация с възможност за паркиране. Който вариант избере НИНКН, ще работим по него.

-Шофьорите питат дали ще се отвори за коли част от улицата пред изгорелите тютюневи складове?

-И при двата варианта предвиждаме този участък да е отворен за движение.  

-С павирана настилка ли ще бъдат тротоарите, ако НИНКН одобри варианта с разширяването им?

-С естествени релефни плочки с каменна фракция. Паважът на ул. "Иван Вазов" се запазва, както и на ул. "Отец Паисий", където в момента се извършва реконструкция с подмяна на подземната инфраструктура. 

-Кои улици ще се ремонтират тази година?

-Предвиждаме през лятото преасфалтиране на бул. „Цар Борис III Обединител“ от панаирния мост до второто колело. Започваме тръжни процедури за реконструкция на Кукленско шосе и изграждане на велоалеи с подмяна на водопровод от надлез „Родопи“ до изхода на Пловдив. На бул. „Менделеев“ ще асфалтираме участъка от „Цар Симеон“ до бул. „Освобождение“, където също ще сменяме настилката. За „Коматево“ в бюджета сме планирали 1 млн. лева за ремонт на квартални улици. 

Водопровод ще сменяме на бул. „Никола Вапцаров“

в участъците между ул. „Димитър Талев“ и „Македония“ и от ул. „Константин Геров“  до Коматевско шосе. Предвиждаме още на бул. „Марица-юг“ да довършим отсечката от моста на ВИХВП до ул. „Копривщица“. Доста работа предстои във вътрешнокварталните зони. Тази година влизаме в района около Военна болница. В строителната програма сме включили и ул. „Велико Търново“ от ул. „Авкс. Велешки“ до бул. „Руски“. По ул. „Авксентий Велешки“ ще сменим тротоарите до Сточна гара, а също така ще работим и на ул. „Цанко Дюстабанов“. Продължаваме ремонти в квартала около ул. „Опълченска“ и „Бетовен“.

-Има ли шанс за ремонт на северното платно на бул. „Христо Ботев“ от автогарата до бул. „Никола Вапцаров“, където непрекъснато се отварят дупки?

-Надяваме се МРРБ да одобри финансиране на нов водопровод, за да поемем останалата част от реконструкцията. Един от големите обекти, на които тази година ще се работи, е Бунарджикът, за чието благоустрояване в бюджета сме осигурили 1 млн. лева.

-Кога ще бъде завършено изцяло Коматевско шосе? Тротоарите все още не са направени докрай.

-На булеварда вече няма пречки за работа. Надявам се да се засилят темповете и напролет да издадем изцяло обекта, след като бъде положен последният пласт асфалт и се маркира в червено велоалеята, която колоездачите ще споделят с пешеходците. На бул. „Шести септември“ също остана малко работа и се надяваме през май да се отвори.  Планираме преасфалтиране от Адата до „Била“ и оттам останалата част до „Шахбазян“. Така целият булевард ще е с хубава настилка. Очакваме до края на април да отчуждим последния имот на бул. „Северен“. До окончателното му изграждане остават само 600 метра, които могат да бъдат завършени до края на този строителен имот. Новият булевард вече се вижда - много широк е, с две платна с по три ленти, с велоалея и след като работата приключи, ефектът ще е впечатляващ.

През март пускаме за движение бул. „Васил Априлов“.

Тази година планираме да асфалтираме и участъка от бул. „Шести септември“ до моста на Марица до УХТ, след което ще имаме магистрала от Централна гара почти до изхода на Пловдив.

Кога ще се изпълни втората част от проекта на бул. „Васил Априлов“ - разширението от Пещерско шосе до бул. „Шести септември“?

-Възлагаме данъчни оценки на десетина имота, които попадат в новата улична регулация. Приключим ли с отчуждаване, започваме да строим. Второто платно е по-лесно за изпълнение, защото цялата подземна инфраструктура е подменена  сега, по време на реконструкцията. Новото трасе може да се построи за шест месеца. Очакваме добра бюджетна година с над 80 млн. лева капиталова програма.

-Ще се строи ли новият мост на Марица, който да улесни транспортната връзка между бул. „България“ и „Копривщица“?

-Абсолютно възможно е да започнем този обект, тъй като в момента сме в процедура за отчуждаване на един имот от двама собственици. Изпратили сме уведомления и се надяваме до лятото да го придобием. Техническият проект е внесен в Общината за разглеждане, но не можем да се произнесем по него, защото имотът все още не е наш. Извадим ли строително разрешение, ще стартираме търговете.

-Какво се случва с Водния проект за 100 млн. лева? Подписан ли е договор, или ще загубим парите?

-Категорично няма да ги загубим. В Агенцията за обществени поръчки  вече сме подали документацията по процедурата за реконструкция на Пречиствателна станция и до 10 дни търгът ще бъде обявен. Договора ще подпишем, след като изтече едномесечният срок за обявление за парцеларния план за газификацията в "Държавен вестник". През това време работим изпреварващо с управляващия орган на проекта. Подготвяме и другите поръчки за воден цикъл - за подмяна на водопровод и канализация на бул. „Дунав“ и на улиците в северната част на града. 

-Как ще решавате вечния ни проблем с паркирането?

-Започнахме подготовката за изграждане на няколко многоетажни паркинга. В  „Западен“ вече имаме идеен проект за 150 места на ул. „Орфей" и тази година ще делегираме правомощия на районния кмет да започне да действа. Стартирахме процедурите за проектирането на

паркинг на мястото на ТЕЛК на ул. „4 януари“.

След преместване на ДКЦ - 6 от ул. „Любен Каравелов“ в МБАЛ „Св. Мина“ се обсъжда да бъде обявена концесия за терена до хотел "Лайпциг", на който искаме да построим паркинг на няколко нива, за да обслужва централната градска част.  Кметът на „Тракия“ има задачата да възложи проектиране на многоетажен паркинг до блок 52. Това са четири проекта, които ще се реализират в следващите три години. 

-От кого поискахте прошка на Сирни Заговезни?

- От близките ми. От семейството. Разбира се, и от пловдивчани за неудобствата, които създаваме с ремонтите. Но желанието ни е да направим Пловдив по-добър град за живеене.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?