Подай сигнал

Иван Тотев: 400 служители от Общинска полиция, охрана и Инспекторат пазят реда

Власт

от Валя Йеремиева 4165 прегледа 0

 Иван Тотев: 400 служители от Общинска полиция, охрана и Инспекторат пазят реда

Законът за охранителната дейност не се отнася за Община Пловдив, а по-скоро има смисъл за по-малките населени места, за да пазят земеделските ниви, горите, пасищата, коментира кметът Иван Тотев. Той посочи, че освен полицейските управления на МВР администрацията разполага с още няколко структури, които имат ангажимент за опазването на обществения ред и сигурността в града. Това са Общинска полиция, Общинска охрана и Инспекторат.

Общинската полиция, която наброява около 60 униформени, се издържа от градския бюджет и се подчинява на кмета, освен на МВР. Предстои още 8 - 10 души да бъдат обучени и да започнат работа, обясни кметът.

В Общинска охрана са назначени 290 служители, чиято основна роля е да контролират спазването на местните наредби - за чистота, екология, шум, паркиране. Предприятието притежава лиценз за охрана, ала само на общинско имущество. Полагаме максимални усилия да помагаме за реда и има ефект, твърди директорът на Общинска охрана Александър Стайков.

Денонощни патрули на предприятието дебнат за нарушители на Главната, в Цар-Симеоновата градина, ул. „Райко Даскалов” и „Капана”. Нощни обходи са въведени в Стария град, в резултат на което кражбите рязко намаляха. Александър Стайков напомня, че неведнъж подчинените му са залавяли крадци и спасявали паднали във водите на Гребния канал, където също има патрул. На Джумая джамия предотвратили пожар и заловили психично болен, който беше хвърлил паве по кметския автомобил. Охранителите нямат право да носят огнестрелно оръжие, но са оборудвани с палки и белезници.

Вече близо 170 видеокамери са монтирани на най-посещаваните места и в Центъра на Общинска охрана денонощно се следи да няма зулуми. Но е невъзможно да се сложи до всяко колче, пейка и цветенце охрана, защото иначе ще е нужна многомилионна армия, обобщава Александър Стайков.

Още 50 служители от Инспектората, кръстен Общинското ФБР, кръстосват улиците на Пловдив с мисията да следят за реда. На нарушителите се съставят предписания и актове, по които вече в Община Пловдив налагат санкции. Според шефа на Инспектората Ангел Славов жалбите за нарушения намаляват, защото очевидно хората започват да свикват, че законите и наредбите трябва да се спазват.

Независимо от армията охранители и полицаи, няма ден без потрошени автобусни спирки, пейки, мантинели, пътни знаци. Десетки заслони са счупени, а най-фрапиращ пример за вандализъм е пешеходният подлез от северната страна на Тунела, където вече няма една оцеляла стена. Краде се на поразия, включително посадените в градинките и на разделителните ивици цветя, храсти и фиданки. Режат се маркучи на поливните системи, сякаш умишлено иска да се вреди. След като са изчистени, отново по фасадите се появяват графити, но няма как до всяка сграда да дежури полицай или общински охранител.

Коментари