Подай сигнал

Иван Матанов: Обичам Пловдив, защото има страхотни поети

Култура

от Руслан Йорданов 140 прегледа 0

„Всичко което помня“ се побира в една сълза, заяви редакторът на стихосбирката Стойо Вартоломеев

Десетки почитатели на поезията се събраха на представянето на новата стихосбирка на Иван Матанов –„Всичко, което помня“ в книжарница „Хермес“ в Пловдив. Сред тях да чуят стиховете му и да получат автограф дойдоха изтъкнатата поетеса и издател Божана Апостолова, писателят Недялко Славов и главният редактор на „Марица“ Руси Чернев.

„Иван Матанов е изключителен стилист. Така са изпипани стихотворенията, че думата не можеш да я преместиш. Той има много силна творческа самодисциплина. Идилична, мъдра и носталгична книга. „Всичко, което помня“ се побира в една сълза“, заяви на представянето издателят Стойо Вартоломеев, който е и редактор на книгата.

По думите му се е получила една много интересна и добра книга. „Защо 33 стихотворения? Те бяха малко повече. Книгата има антологичен характер – подборка на стари стихове и нови неща. Затова реших да заложим на идеята за 33 – знакова цифра на зрелостта. Освен това и двамата с Матанов се оказахме на по 33 еврогодини“, подчерта той.

Вартоломеев припомни, че той е бил редактор и на първата стихосбирка на поета - „Аванс за трубадура“, издадена през 1982 г., и оттогава датира литературното му познанство с Матанов.

„По онова време време имаше класификация за различните типове поезия – априлска, патриотична, имаше и т. нар. „тихи поети“. Това е второто поколение след априлските поети, които бяха много гръмки в писанията си. Към „тихите“ се причисляваха поети като Борис Христов, Иван Цанев, Владимир Попов, Катя Йосифова и Иван Матанов. За тях се знаеше, че пишат приглушено, вгледани в себе си и в своята съдба, и не обръщат достатъчно внимание на социалните аспекти на живота. Наскоро прочетох в интернет едно мнение което ме разсмя: „Какво време настана: гръмките поети ги няма, оцеляха тихите“, посочи редакторът.

Според него не са много творците, които са оцеляха от онова време. „Времето е най-добрият приятел на твореца и негов най-голям враг. Времето погреба много писатели през последните 30 години, но съхрани други. След дългогодишната си практика на журналист, пред нас стои един от тихите поети, който продължава да пише“, заключи Стойо Вартоломеев.

„Доста се вълнувам, защото ние журналистите не сме свикнали да ни се оказва внимание и когато се случва, се чувстваме доста странно. Искам да благодаря на Стойо за редакторската работа и на издателство „Хермес“ . Сега разбрах защо толкова много обичам Пловдив – защото тук има страхотни поети и писатели, които са и мои приятели“, каза развълнуван Иван Матанов. Той прочете избрани стихотворения пред пловдивската публика.

Коментари


дееба занаятчиите - графомани