Иван Матанов идва с 33 стихотворения в Пловдив

Премиерата на „Всичко, което помня“ ще бъде на 10 май в книжарница „Хермес“

Известният поет и дългогодишен зам.-главен редактор на вестник „Стандарт“ Иван Матанов направи премиера на стихосбирката „Всичко, което помня“ в книжен център „Гринуич“ в София във вторник вечерта. Книгата бе представена от пловдивския издател и управител на издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев, който е и неин редактор. Вартоломеев изненада поета, като прочете стихотворение от първата му книга от 1982 г.,  която също е редактирал навремето.  


Избрани откъси от стихосбирката на Матанов прочете актьорът Руси Чанев. „Всичко, което помня“ ще бъде представена на 10 май в централната книжарница на „Хермес“ в Пловдив. Иван Матанов е роден на 20 май 1952 г. в София. Издал е 10 поетични книги, една публицистична и една преводна със стихове на австрийския поет Ерих Фрид. Негови книги са преведени на руски и сръбски език. Работил е като редактор в редица литературни издания и всекидневници. Член е на Съюза на българските журналисти.


Матанов е носител на следните отличия: Студентска награда за поезия „Димчо Дебелянов“, поетична награда на издателство „Христо Ботев“. Журналистически приз „Черноризец Храбър“ и Национална литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов“.

„Повечето от творбите на Матанов приличат на придихание. Колко много и различни неща може да каже една въздишка. А мълчанието след нея? Паузите на Иван Матанов са пълни с текст. Така могат да мълчат само разсипниците на думи“, казва за неговата поезия Любомир Левчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?