Иван Костов: Правете пататници!

Днес родопчани са му благодарни за съвета, който им дал като премиер

"Правете пататници!" - това казал на чепеларци при едно от посещенията Иван Костов, когато бил премиер. Синият лидер едва ли е подозирал какъв рефрен е създал за криза и как все още отекват думите в родопските умове.

"Така каза тогава Костов, като му се оплакахме, че произвеждаме картофи, а няма къде да ги продаваме. И че тука няма какво друго да посеем и какво друго да работим. Като го чух, се възмутих, казах си: Костов не го интересува дереджето ни, затова така говори. Ала сега точно тази негова идея ни спасява - правим пататници за туристите. И дано да ги правим повече, та хем те да са доволни, хем ние да имаме поминък, а и картофите са ни хубави", казват от механа в Чепеларе.

Родопския курорт, известен със ски центъра си "Мечи чал", всъщност е една от родопските топ дестинации за туристите, търсещи автентичната трапеза от планината. Общината има над 20 механи и заведения в народен стил. И това, което привлича и най -мързеливите туристи в родопския град, на надморска височина 1150 метра, си остава родопска атмосфера и смисълът на посланието "Яжте и пийте и добра дума думайте".

В механите са изядени хиляди пататници. Пататникът може да е печен и пържен, с кори и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук... Ала все е хубав, казват чепеларки. В Родопите на картофа казват "патато", но англоговорящите биха превели чудното родопско ястие като картофник. Няма една рецепта за пататник. Основната е настъргани картофи, яйца и джоджен /гьозум/, който придава особен вкус на картофения специалитет.

Без пататник не се минава, но туристите много наблягат и на манджите за лъжица, като кавърмата, казват механджиите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
цурко

цурко

06.08.2019 | 09:54

Мръсен циганин ти съсипа СДС и докара бандита Тиква на власт.

Отговори
0 1
Ив Ник

Ив Ник

04.08.2019 | 14:48

Умен и успешен ... (И. Костов) Не като "Нин ... Бцп-то" да гушка безИдейно козички и кончета "тъгадък, тъгадък" и направо към, бръмбазък ..............

Отговори
3 1
Димитър Кънев

Димитър Кънев

03.08.2019 | 21:10

Да бе голями благодарности падат че чак да го озкормят

Отговори
3 6
Д.Кънев

Д.Кънев

03.08.2019 | 17:43

Този умствен циганин бил давал съвети.Но ей така взе доста пари и бастисаха първи и втори блок на АЕЦ.Само за това трябва да бъде обесен за езика.Той просто си го проси.Е какво да се прави той си е просто наглец.

Отговори
7 16
Кимон

Кимон

03.08.2019 | 16:07

Много харесвана е породата черна странджанска свиня.

Отговори
9 3
Мангалът

Мангалът

03.08.2019 | 15:20

Костов да налапа хурката и да мълчи! Попиля цяла България, сега се гаври с Родопчани! Мангалът му с мангал.

Отговори
14 19
За капитализЪма

За капитализЪма

03.08.2019 | 13:46

За тъпаците да правят пататници, а демократите пачки!

Отговори
18 19

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?