Иван Костов: Правете пататници!
Днес родопчани са му благодарни за съвета, който им дал като премиер
- 16:30, 03.08.2019
- 4686
- 7
"Правете пататници!" - това казал на чепеларци при едно от посещенията Иван Костов, когато бил премиер. Синият лидер едва ли е подозирал какъв рефрен е създал за криза и как все още отекват думите в родопските умове.
"Така каза тогава Костов, като му се оплакахме, че произвеждаме картофи, а няма къде да ги продаваме. И че тука няма какво друго да посеем и какво друго да работим. Като го чух, се възмутих, казах си: Костов не го интересува дереджето ни, затова така говори. Ала сега точно тази негова идея ни спасява - правим пататници за туристите. И дано да ги правим повече, та хем те да са доволни, хем ние да имаме поминък, а и картофите са ни хубави", казват от механа в Чепеларе.
Родопския курорт, известен със ски центъра си "Мечи чал", всъщност е една от родопските топ дестинации за туристите, търсещи автентичната трапеза от планината. Общината има над 20 механи и заведения в народен стил. И това, което привлича и най -мързеливите туристи в родопския град, на надморска височина 1150 метра, си остава родопска атмосфера и смисълът на посланието "Яжте и пийте и добра дума думайте".
В механите са изядени хиляди пататници. Пататникът може да е печен и пържен, с кори и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук... Ала все е хубав, казват чепеларки. В Родопите на картофа казват "патато", но англоговорящите биха превели чудното родопско ястие като картофник. Няма една рецепта за пататник. Основната е настъргани картофи, яйца и джоджен /гьозум/, който придава особен вкус на картофения специалитет.
Без пататник не се минава, но туристите много наблягат и на манджите за лъжица, като кавърмата, казват механджиите.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни