Италианският посланик в Руската: Вървите по стъпките на Леонардо

„Леонардо е бил брилянтен гений, тъй като е живял в епохата на Възраждането. Вярвам, че тук в ЕГ „Иван Вазов“ учениците също изживяват едно „Малко Възраждане“ и имат възможността да станат велики гении“ - с тези думи се обърна към учениците от Руската посланикът на Италия в България – Негово Превъзходителство Стефано Балди

Той гостува днес в Езикова гимназия „Иван Вазов“, за подготвената от него специална изложба в чест на 500 годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи - „Леонардо – благородният гений“.

В елитното училище, за откриването на изложбата, гостува и почетният консул на Италия Джузепе ди Франческо. Двамата италианци бяха посрещнати от директора на ЕГ „Иван Вазов“ – Вихра Ерамян и преподавателките по италиански – Румяна Златева и Росица Любенова. 

С влизането в сградата, чужденците се насладиха на трио китаристи, които изсвириха познатата на всички мелодия от “Game of thrones”. Блестящото изпълнение на Пенка Маринова, Димитър Станков и Никола Лулов зарадва всички.

След талантливите музиканти се изяви и Ванеса Ерева, която пък изпя българската народна песен „Пустоно лудо и младо“.

Последва увлекателната история на Стефано Балди, с която той успя да привлече вниманието и да възбуди любопитството у учениците, изучаващи италиански. Всички те с интерес следяха разказа на посланика. Балди представи накратко Леонардо да Винчи, наблягайки на неговата всестранна личност. Леонардо да Винчи бе описан като човек, който е едновременно художник, скулптор, изобретател, инженер, архитект и същински гений. Човек, който твори във всеки един миг от съществуването си, който се съмнява и търси, който е изпълнен с нестихващ интерес и любопитство към целия свят, който изобретява идеи и поставя основите на модерното мислене.

Снимки: Авторът

Историята на Балди възхити публиката и предизвика бурни аплодисменти. Италианският посланик завърши речта си с думите: „Винаги бъдете и не спирайте да бъдете любопитни“.

В обръщението си към Стефано Балди, Вихра Ерамян благодари сърдечно за гостуването, което е вдъхновило младежите да работят разностранно, да визуализират и реализират своите идеи.

С усмивка, италианецът обеща да представя и други негови проекти в ЕГ „Иван Вазов“.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?