Подай сигнал

Италианската кухня - страст и магия

Пет милиарда пици се изяждат за година по света Рибата, лазанята и макароните са сред най-здравословните храни

Гурме

от Ангелина Димитрова 2181 прегледа 0

Страстта, която влагат италианците, за да приготвят храната си, почитта им към нея и удоволствието, с което я поднасят и хапват, е като магия. Тя оставя в плен всеки, който веднъж опита истинско италианско ястие. Освен това са издигнали храната в култ - за тях няма нищо по-свещено от това да са около масата с цялото семейство и да се наслаждават на домашно приготвени ястия.

Храната в Италия не е само паста и пица. Всеки регион има своя собствена кухня и специалитети. Например в Сицилия, която често е била под различно чуждо влияние, наред с използването на различни видове риба, се усеща влиянието на гръцката, арабската и испанската кухня.

Ще разберете, че сте в Болоня, по това, че се сервират тортелини, талиатели и лазаня. Областта Емилия-Романя е популярна със своята полента, яйчена паста и пармезан. Тоскана пък има проста, но много вкусна кухня, която залага на свежи пресни зеленчуци, сирена, домашен хляб и пресни плодове.

Италианската кухня е здравословна. Тестените изделия се приготвят от пшенично брашно, а влаганите продукти са свежи и поднесени балансирано, така че да може да се хапва без ограничения, без това да пречи на стройните фигури.

На Ботуша е традиция да се предлагат предястия (антипаста) - традиция, възникнала още в Древен Рим. За тях е писал дори Цицерон, позовавайки се на обичая по време на големи банкети в Древен Рим да се пие вино с мед.

Пицата определено е запазената марка на Италия и е кулинарен рекордьор ​-годишно по света се продават по повече от 5 милиарда пици. Заради популярността <210> в Италия има даже… парфюм с аромат на пица! Разбира се, постоянно на различни места има и надяждания с пица. Звучи невероятно, но на едно от тези състезания 45 парчета „изчезнали“ в устата на Джоу Честнът за 10 минути.

Интересно е как е възникнало наименованието на най-популярното ястие на Ботуша - макарони. Според една версия виден кардинал отишъл на гости, където му поднесли дълги тестени ивици, сварени във вода. Той за първи път виждал подобна храна и възкликнал: "О, ma Caroni!", което в превод означава "О, колко сладко!". Друга версия разказва, че името идва от гръцкото maccherone - дума, която древните елини използвали за всичко необичайно и непознато.

Италианците обожават сладките изкушения и десертите им са много леки и свежи, с кремове и пресни плодове - каноли, кастаначо, касата сичилиана, панакота, дзукото. Най-известният - тирамису, се приготвя, като се редуват потопени в кафе и специален сорт вино бишкоти и крем маскарпоне. Десертът се поръсва обилно с какао и се поднася с вино или кафе. В превод „тирамису” означава „ободри ме”, тъй като е високоенергиен и повдига тонуса. Носят се слухове, че през миналите векове благородниците си хапвали от този страхотен десерт винаги когато им предстояли бурни нощи.

Коментари