IT иновация: Умна джаджа показва каква храна купуваме

Иновацията на братята Александър и Борис Брестнички грабна големия приз на първия у нас Агрохакатон

Братята Александър и Борис Брестнички грабнаха голямата награда и 15 000 лв. от общия награден фонд от 22 000 лв. на първия по рода си у нас Агрохакатон. Надпреварата за най-добра IT идея в агробизнеса се проведе  през уикенда в с. Изгрев, обл. Шумен. Организатори бяха Посолството на Нидерландия в България, частни фирми, които работят в областта на иновации в земеделието, и българският цифров иновационен хъб за земеделие AgroHub.BG.

Идейният проект на призьорите е за проследяване на производството на продукти. С иновацията потребителите лесно ще могат да разберат дали купуват местна продукция и дали тя е прясно произведена. В същото време производителят ще може да печели повече заради добрата си репутация.

Второ място и 5000 лв. получиха IT спецовете от TehnoLogica за проекта „open source“ - инструменти за данни, които да идват от трактора. Той дава възможност да се анализират голям брой от данни за продължителен период от време. Целта е да се даде информация, например колко време е стояла дадена машина на полето, без тя да бъде използвана.

Журито отреди  едновременно трето и пето място на специалистите от BeVine. Те спечелиха парична награда от 2000 лв. и участие в WUR Life Sciences Farm Hack в Холандия. Там победителят ще може да спечели допълнителни 10 000 евро.  Проектът на BeVine е за софтуерен и хардуерен анализ на данни от лозови масиви. Екипът на компанията е открил база данни на болести по листата и я е интегрирал в проекта си. Чрез снимане на листата и чрез автоматично снимково разпознаване лозарите ще могат да получават информация дали дадено насаждение е болно и от какво.

На четвърто място е отборът на The Bees. Журито бе впечатлено от тяхната идея за приложение, което да засича аномалиите при данни в пчелни кошери и метеостанции с цел превенция. Благодарение на това те ще имат възможност да представят идеята си и в Министерство на земеделието, храните и горите.

Агрохакатонът продължи 28 часа. В него взеха участие над 60 IT специалисти от цялата страна. Целта на събитието бе да се провокира интерес и разбиране сред земеделските производители за възможностите и предимствата на дигиталните технологии, както и да ангажира IT специалистите при решаването на съвременните предизвикателства в агросектора. В рамките на два дни участниците имаха възможност да обменят опит и знания и да работят под менторството на топексперти в сферата на технологиите и тяхното приложение в агро-хранителния сектор. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?