Историята на пловдивските джамии представят в „Тракарт“

Проф. Любомир Миков е проучил запазените храмове Джумая, Имарет и Ташкьопрю джамия

Изтъкнатият историк проф. Любомир Миков ще представи най-новата си книга „Джумая джамия и Имарет джамия в Пловдив“ тази вечер от 18 часа в културен център „Тракарт“.

В албумното издание се разглеждат трите съхранени мюсюлмански храмове - Джумая джамия, Имарет джамия и Ташкьопрю джамия, която се намира в близост до каменния мост на река Марица.

Пловдив е град с изключително богато архитектурно наследство. До 70-те години на ХХ век водещо място в града е заемала османската култова и гражданска архитектура, в която доминиращ дял е имала джамийската архитектура.

Към средата на XVII век, според Евлия Челеби, в града е имало 53 джамии и месджиди. Този впечатляващ брой може би е преувеличен, но въпреки това той е по-скоро приблизителен, отколкото нереален. Тъй като по сведения на М. Кийл, отразяващи промяна в броя на джамиите през различни години на XIX век, се споменава, че през 1874 година в града е имало 24 петъчни джамии и приблизително толкова месджиди.

Изданието съдържа редица планове и приложение със 78 цветни и черно-бели илюстрации и снимки.

Проф. Любомир Миков е най-задълбоченият изследовател на османската архитектура у нас. Над 30 години той проучва исляма, изкуството и турските сгради в България и на Балканите. Преподава в Нов български университет и Националната художествена академия. Автор е на капиталните трудове „Култовата архитектура и изкуството на хетеродоксните мюсюлмани в България, „Османската архитектура и изкуство в България“, „Суфизъм, архитектура и изкуство на турците в България“ и други.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?