Подай сигнал

Истински истории: 5 сериала като "Чернобил", но не точно

Лайфстайл

от Теодора Апостолова 955 прегледа 0

"Чернобил"

Бумът на сериала „Чернобил” е както лесно обясним, така и не толкова. За да може едно нещо да е гледаемо, то трябва да е разказано и снимано добре. В този случай имаме и двата фактора на лице. Но един от козовете на „Чернобил” е фактът, че той разказва историята на истинска случка. Според някои зрители сериалът е спекулативен и пропаганден. Според други е великолепен. Факт е, че той се придържа максимално до реалните данни, които са известни за онова, което се е случило в бившия СССР през 1986-а. Дали донякъде е изопачен? Та, за бога, това е телевизия. Нека да не забравяме това.

По повод „Чернобил” обаче, ние ви предлагаме пет други сериала, които също разказват истински истории. Ето ги.

Фоси/Вердън

Историческите трагедии са точно толкова интересни, колкото и историите на реални хора. В случая не говорим просто за някакъв човек, а за Боб Фоси и дългогодишната му партньорка в живота и на сцената – Гуен Вердън. Сериалът, дело на FX, някак се позагуби сред останалите продукции тази пролет, но това е само в ущърб на зрителя, който го е пренебрегнал. Историята на Боб Фоси е вълнуваща като роман. Сериалът минава през най-важните периоди от кариерата му като започва от „Сладката Чарити” и свършва с „Оскар”. Сам Рокуел и Мишел Уилямс са великолепни в ролите на Фоси и Вердън и заслужават вашето внимание.

Геният

Отново продукция, разказваща за живота на хората. В случая на един конкретен човек. Как се определя някой като гений? Освен, че трябва да е изключително успял, той трябва да е надхвърлил възможностите на времето и място, което обитава. Трябва да е надскочил сам себе си и да е оставил следа. Това са признаците, по които екипът на тази поредица избира хората, за които да разказва. Първите двама са съответно Албърт Айнщайн и Пабло Пикасо. В два отделни сезона тази поредица на National Geographic разказва за живота на Пикасо и Айнщайн и за целта кани имена като Джефри Ръш и Антонио Бандерас в главните роли. Дали и тези поредица са спекулативни? Може би. Но са точно и толкова достоверни.

Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън

Виновен ли е О Джей Симпсън или не? Това все още е въпрос, който занимава голяма част от хората, не само в Америка, но и по света. В ранното утро на 13 юни 1994 година Ел Ей е събуден от новината, че бившата съпруга на любимеца на народа – О Джей Симпсън, е убита брутално. Още същия ден на обяд О Джей Симпсън е първият и единствен заподозрян за престъплението. Скандалът се разразява като буря. Само за няколко месеца по-късно О Джей Симпсън се превръща в най-противоречивата личност в Америка. Хората следят жадно процеса срещу него. Едните пламенно го защитават, а другите го мразят – наричат го убиец, измамник, престъпник. Сериалът, дело на сценариста и продуцент Райън Мърфи, се опитва максимално обективно да проследи случая и да го разкаже на зрителя. Справя се повече от успешно, а в ролите влизат Куба Гудинг-Джуниър, Джон Траволта, Дейвид Шуимър и Сара Полсън.

Бягство по учебник

Дело на НВО сериалът “Бягство по учебник“ е базиран на истинската история за бягството на двама осъдени убийци от затвор в щата Ню Йорк през лятото на 2015 година. Когато бягството се случва, властите започват усилено претърсване на целия щат, а за осъществяването му се оказва, че е замесена омъжената надзирателка в затвора, която от няколко месеца има връзка и с двамата мъже. Бенисио дел Торо е в ролята на Ричард Мат – артистичен убиец, чиято манипулативност стои зад целия план за бягството. Патриша Аркет е в ролята на Тили Мичъл – омъжена жена, майка и надзирателка, която започва сексуална връзка с двамата избягали и се съгласява да им помогне с обещания за по-добро бъдеще. Пол Дейно пък е Дейвид Сует – ченге, осъдено за убийство. Динамичен и чудесно разказан мини сериал.

Деянието

Сериалът на Hulu, разказва шокиращи и невероятни истории за реални престъпления. Първият сезон на „Деянието”, който ще бъде на принципа на антологията, тоест всеки сезон ще разказва за различен истински случай, проследява историята на Джипси Бланчард - момиче, което се опитва да избяга от свръхвластната си майка. Търсенето на независимост от токсичните взаимоотношения отваря кутията на Пандора – множество скрити тайни, които водят до фатален край. Какво да направиш, когато разбереш, че човекът, който твърди, че те обича най-много на света, всъщност те наранява? Това се случва с Джипси Роуз Бланчард, млада жена от Мисури. Тя е израснала с вярата, че има сериозни заболявания – рак, мускулна дистрофия, епилепсия и други заболявания. Майка й Ди Ди Бланчард е посветила живота си на това да се грижи за нея. Докато един ден Джипси не научава истината – тя въобще не е болна.