Испекцията по труда разследва инцидента в "Арсенал"

Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция „Инспекция по труда“-Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 3 на „Арсенал“ АД, при който един работник загина, а друг е в болница с тежки изгаряния, пише Дарик Нюз.
 
По първоначална информация инцидентът е възникнал около 10.10 ч. днес в Цех 130 на Завод 3, обект 171 - за производство на димни и термобаритни смеси за снаредяване на боеприпаси. Пострадалите работници са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея.
 

По предварителна информация по време на работата сместа се запалва, в резултат на което двамата работещи получават изгаряния, от които единият работник умира, а другият е откаран в болнично заведение с 80% изгаряния. Производството, в което е станал инцидентът, е ново и е обезпечено с ново оборудване.
 

Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите. Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като „Пожарна безопасност и защита на населението“, следствени органи и т.н.

 
Производствата на „Арсенал“ АД, които са с висок риск, са включени в списъка за периодичен контрол на рискови производства и дейности. Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централната администрация на инспекцията. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания.
 

От 2016 г., когато са последните злополуки с фатален изход в предприятието, досега инспекторите по труда са извършили 100 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството, включени в списъка. Установени са 460 нарушения, от които 395 - по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти, пряко застрашаващи живота и здравето на хората и 4 предписания.
 
В 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност. В сила са влезли 20 акта.
 Междувременно и Окръжна прокуратура-Стара Загораразпореди извършването на процесуално следствени действия заради инцидента. Извършва се оглед на местопроизшествието.

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в "Арсенал" АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв., а детето на мъжа ще взима ежемесечна стипендия до завършване на средното си образование. Това съобщиха от синдикалната организация. Ще бъде подпомогнато и семейството на другия мъж, който е пострадал при инцидента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?