Искате по-висока заплата? Ето как да си я поискате!

Заплатата е основен източник на доходи за основната част от хората по света. В тази насока е критично тя да е на максималното ниво, на което може да бъде. Разбира се, да се работи само за заплата няма да ви направи богати. И все пак, не бива да подценявате силата на постоянния доход, пестене и инвестиране, пише money.bg.

Ако има едно нещо, което трябва да научите от света на финансите, то аз бих се спрял на следното - стойността на парите във времето и сложната лихва, която е най-добрия ви приятел.

А сега се опитайте да сметнете, каква сума би се натрупала от това, че не са ви дигнали заплатата със 100 лева преди 15 години. Ще ви помогна - ще сте по-бедни с 31 386 лева (при годишна доходност от 7%, която е далеч под средната норма на възвръщаемост на финансовите пазари за един дълъг период от време, от 50 години).

Тоест - ако бяхте поискали и ви бяха дигнали заплатата, или пък се бяхте преместили на друга работа със заплата със 100 лева по-висока, щяхте да сте спестили да си купите нов автомобил например.

Ако сте се мотивирали и вече сте се запътили към шефа си, или към интервю за работа, ето няколко неща, които могат и да ви помогнат в преговорите за по-високо възнаграждение.

Помислете какво всъщност искате

Преди да отидете да преговаряте за по-висока заплата, помислете си добре - всъщност това ли е нещото, което Ви липсва на текущата позиция. Понякога не винаги става въпрос само за пари. Да си харесвате работата и да сте удовлетворени от нея, е може би по-важно за Вашето щастие от заплатата, която получавате.

Не приемайте първата оферта, която ви направят

Да приемете първата оферта, която ви направят, особено ако тя е ниска, е сериозна грешка. Имайте предвид, че можете да не видите скорошно повишение в заплатата си на новото място или ако видите такова, но сте от ниска база, то само ще направи възнаграждението ви нормално.

Работодателите винаги си оставят резерв за преговори с кандидатите, които са им допаднали в най-висока степен. Така че, ако сте сред тях не "проигравайте картите си".

Трябва да покажете на насрещната страна, че сте запознати с пазара на труда за позицията за която кандидатствате и сте наясно със спреведливата цена за труда ви.

Диапазонът на очакваното възнаграждение трябва да се определя от две неща. Какво е средното заплащане за работата, за която кандидатстват, както и какъв е максималния праг, в конкурентни компании, за хора с подобна на вашата квалификация.

Наблегнете, че сте основно заинтересовани от това да намерите правилната работа за вас и заплатата не е основния ви приоритет

Не лъжете за настоящата си заплата

Ако сте на интервю за работа и ви попитат какво е било възнаграждението ви до момента, което в България е често срещан въпрос, бъдете искрени и не лъжете!

Може да сте изкушен да кажете по-висока стойност от тази, която сте получавали, но рискувате да ви хванат в лъжа, която да подкопае доверието във вас. На първо място не забравяйте, че когато поскъпвате на работа, работодателят ще види предходното ви възнаграждение в трудовата ви книжка и на второ, той може да се познава с предишния ви работодател и да направи проверка.

Не споменавайте точна сума, използвайте граници

Най-вероятно ще ви питат каква заплата очаквате, което е друг традиционен въпрос, с който работодателите пресяват потенциалните кандидати. В основата на този въпрос обаче, се крие най-голямата уловка. Обикновено той се задава, за да може бъдещият Ви работодател да Ви плати възможно най-малко, или някъде посредата на диапазона, който сте посочили.

Затова не давайте конкретна цифра като отговор на този въпрос, а винаги използвайте определен диапазон. Това ще Ви позволи в по-късен етап от преговорите да си поискате повече, отколкото сте определили, заради "по-специалните" умения, които разполагате.

Подгответе се добре, вижте какво получават хора на конкурентни позиции в други компании.

Не нарушавайте добрия тон, но и не се съгласявайте с всичко

Изключете емоциите, когато си искате повишение или говорите за заплатата си на новото работно място. Не използвайте думи, като "смятам", "мисля", или дори "заслужавам", съветват специалистите по подбор на пазара.

Вместо това, използвайте позитивен тон в разговора и се опитайте да изразите благодарност и вълнение от това, че работите в компанията. Ако сте решили да напускате не е нужно да поставяте ултиматуми, или да "извивате ръцете" на настоящия си работодател. Дори и да се съгласи с вашия ултиматум, отношението му към Вас вече никога няма да е същото.

Трябва обаче да има и доза критичност в тона Ви, която да показва, че сте твърдо убедени, че заслужавате повече за добрата работа, която вършите. Наблегнете на заслугите си без да сте груби, или неуважителни.

Упражнявайте се

Много хора изпитват неудобство, когато говорят за пари. Това не е разговор, който трябва да спечелите, а такъв, който да проведете хладнокръвно и без емоции. И понеже това е изключително трудно - упражнявайте се. С половинката си, с приятел, пред огледалото. Добре е да чувате как изричате фрази, които иначе ви притесняват.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Бащицата

Бащицата

09.06.2019 | 08:39

Работодателя те вика на интервю с още десет души мислите ли че ще избере човек с изискване за по голяма заплата Ще избере най евтиният вариант

Отговори
9 0
Еретика

Еретика

09.06.2019 | 01:27

Що за тъпотии.Поискаи по висока заплата и не лъжи.Е новият ви работодател най вероятно ще си го премести в другия крачол а ако се окаже жена ще си почеше циците и ще измисли друго как да ви преметне.Та не се заблуждавайте че сте по умни от тях.

Отговори
8 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?