Искат втора дата за изпит по български в ПУ

Зрелостниците си организирали пътешествия зад граница и не могат да се върнат до 2 юни

Да бъде обявена още една дата за предварителен изпит по български език и литература в Пловдивския университет, настояват кандидат-студенти и туристически компании. Причината е, че много зрелостници са организирали задгранични пътешествия, след като минат матурите и абитуриентските балове.

Тази година задължителните зрелостни изпити са на 21 и 23 май, а купоните започват още в деня на втората матура. Следващите няколко вечери абитуриентите ще се вихрят из ресторантите. През следващата седемдневка  пък са планирали пътуванията с класа, а точно тогава - в съботата на 2 юни, е насрочен предварителният изпит по български език и литература на Пловдивския университет.

Там вече има запитвания от туроператори дали може да се насрочи още една дата. Изпитът, който проверява езиковата култура, е най-масовият във висшето училище и е вход за повечето специалности.

От Пловдивския университет припомниха, че датата е била обявена още през февруари. Там още няма категорично решение дали 2 юни ще остане единствената възможност за предварително полагане на теста по български език и литература. Датата за него от редовната кампания е 1 юли, неделя.

В момента продължава подаването на документи за явяване на предварителните изпити. В информационния център и изнесените бюра това ще става до 23 май, а онлайн - до 21 май.

След теста по български език и литература на 2 юни кампанията продължава на следващия ден с изпитите по биология, психология, география, музика, изобразително изкуство. На 4 юни ще бъдат проверени знанията на кандидатите по история на България, математика и химия, а на 5 юни - по английски, информатика и физика.

Засега подаването на документи върви с темпото от миналогодишната предварителна кампания, казаха от висшето училище. Утре предстои инструктаж на квесторите, които са ангажирани в провеждането на приемните изпити.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?