Подай сигнал

„ИСА 2000“ отърва глоба за затрупан работник

Актът от "Инспекцията по труда" бил написан грозно, не се разбирало на колко метра от изкопа е била разположена земната маса

Крими

от Георги Василев 750 прегледа 0

До санкцията се стигнало след трудов инцидент на 19 юли

Фирма „ИСА 2000“ ЕООД, която прави ремонта на Асеновградско шосе, отърва глоба в размер на 4000 лева, наложена от дирекция „Инспекция по труда“- Пловдив след трудова злополука през лятото.

До санкцията се стигнало след трудов инцидент на 19 юли. Тогава работниците монтирали тръба от колектор с дължина 6 метра и диаметър 1 метър в изкоп, намиращ се на кръговото за Куклен, до КЦМ. Един от работниците бил в трапа. Изведнъж вече изкопаната земна маса паднала в изкопа и го затрупала до таза.

Веднага била извършена проверка от инспекторите, които установили, че на строителния обект не са осигурени здравословни и безопасни условия на труд. Те констатирали, че е допуснато земната маса от изкопа да се разполага на разстояние по-малко от 10 метра от горния ръб. На тази база бил съставен акт, а след това и наказателно постановление. То обаче е обжалвано в съда.

Магистратите преценили, че глобата е неправомерна. Според разпоредбата нарушението би било факт, ако изкопаната земна маса се разполага на разстояние по-малко от 1 метър от изкопа. Актът обаче бил толкова грозно написан, че не можело да се разбере, дали става дума за 1,0 м или 10 метра. Това създало неяснота относно фактическите параметри на деянието. Това затруднило правото на защита на „ИСА-2000“ ЕООД, защото фирмата била поставена в невъзможност да разбере какви са фактическите параметри на нарушението, срещу което трябва да се брани.

Това е и причината глобата да бъде отменена. Решението подлежи на обжалване пред Пловдивски административен съд.

Коментари