Инсталираха модерен климатик в къщата на д-р Чомаков

Музеите в Стария град не могат да имат централна инсталация за охлаждане и отопление

Август дойде с обичайните жеги. Те обаче не плашат туристите, пристигнали в Пловдив, за да обикалят музейните сбирки и етнографски къщи в Стария град. Метеоролозите предричат в края на седмицата гореща вълна. Повечето музейни обекти в града обаче са в много стари сгради. В никоя от тях няма и не може да се изгради модерна климатична система за охлаждане на помещенията, защото тази дейност не би била одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Преди броени дни къщата с постоянната експозиция на Златю Бояджиев се сдоби с модерна климатична система. Проектът е бил изготвен още преди 5 години, но е осъществен трудно. „Трябваше да се прекарва помещение по помещение по специален начин и след това те да се климатизират етап по етап”, обясни директорът на „Старинен Пловдив” Йордан Илиев. Къщата е била на д-р Стоян Чомаков и е на 160 години. В нея се пазят известни платна на Златю Бояджиев.

Сега е напълно готова да посреща туристи.  

Всички останали къщи от ОИ „Старинен Пловдив” се охлаждат с преместваеми тела. Най-красиви са на втория етаж на Балабановата къща. Там климатиците са до стените и са в същия кафяв цвят като тях. На практика са незабележими и се вписват идеално като част от интериора. Музейните къщи в резервата не могат да имат централна климатична система, защото няма как да получат разрешение за нея от НИНКН. „На някои места имаме и външни тела, но ги крием зад фасадите. Отпред не трябва да се вижда нищо”, казва директорът на общинския институт. Охлаждане като Балабановата имат „Хиндлиян” и „Недкович”.

Перлата на Пловдив - Етнографският музей, се охлажда по модела на Балабановата къща. Във всяко голямо негово помещение от 5 години има преместваемо тяло. Музеят е първата спирка на групите от западни туристи, които обикалят Стария град. Те пълнят двора му още в 9 часа сутринта.

В старата сграда на Музея на Съединението не може да се прекара такава система. В голямата ѝ зала с оберлихта има две големи тела за климатици. Те са свързани с няколко по-малки охладителя. И дори в най-горещите дни те успяват да поддържат прилична температура. Там само още една малка зала се охлажда с климатик, другите разчитат на дебелите половин метър стени на сградата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?