Инсталация за мъгла пази мозайките в Епископската базилика

Инсталация за водна мъгла ще работи над мозайките в Епископската базилика, за да поддържа оптималната влажност за старините. Иновативната система е съгласувана с археолозите и реставраторите. Инж. Петър Славов е автор на климатизацията и вентилацията на обекта. Тя е проектирана по задание на инвеститора - фондация „Америка за България“.

Циркулацията на темперирания въздух, с който ще се отоплява и охлажда обектът, се осигурява през смукателни и нагнетателни вентилационни решетки на първия етаж. На втория има струйни дифузери с голяма далекобойност. Така топлият или хладният въздух ще стига до най-отдалечените места на голямата сграда.

Системите за отопление, вентилация и климатизация /ОВК/ са максимално икономични. Една от целите е поддръжката и обслужването им да бъдат улеснени. Климатичната камера е от последна генерация. Тя е разположена на покрива на базиликата. Разполага със специален топлообменник, който усвоява над 70% от топлината от изхвърляния отработен въздух. Допълнително отопление и охлаждане на пресния въздух се осигурява от топлообменник на VRV система. Той ще се захранва от два агрегата. VRV системата е високоефективна. Тя използва екологичен хладилен агент и ще се управлява с най-съвременен софтуер.

Очаква се Епископската базилика да приема гости до края на месеца. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?