„Индипендънт“: Пловдив е оазис на оптимизъм

Това е най-бързо намаляващата нация в света - младите хора напускат към други краища на Европа, раждаемостта намалява драстично, и дори сирийските и афганистанските бежанци, бягащи от войната, я заобикалят заради по-слънчеви или по-доходоносни места на земното кълбо. България е загубила близо 2 милиона от своите 9 милиона жители от края на комунизма преди 30 години. Корупцията хвърля тъмен облак над столицата София. Така започва статията в британския вестник „Independent“ – „В най-бързо изчезващата нация на света, древният Пловдив върви срещу тенденцията“.

Оазис на оптимизъм и сполука в регион, заобиколен от неволи, Пловдив е благословен с по-топло време от столицата София и живописни тепета, с които привлича младежи от цяла Европа. За разлика от по-голямата част от Балканите, градът върви срещу тенденцията в България и съседните страни и се разраства година след година, дори привлича чужденци от далечни места. Развитието на Пловдив може да  послужи за поука на други умиращи източноевропейски градове

"Решихме да започнем бизнес тук", казва Мелиса Манш, 24-годишна перуанска готвачка, която се премества в Пловдив с българския си съпруг, за да открие шикозно бистро и бар, които предлагат смесица от латиноамериканска и балканска кухня. Кулинарният пазар тук едва започва да се развива, допълва тя.

Техният ресторант се намира в Капана - някога разрушен и изоставен лабиринт от тесни пешеходни улици, в който са се помещавали занаятчиите през 19. век, и възстановен през последното десетилетие като хипстърско убежище сред галерии, бутици и кафенета. Миналата година населението от 360 000 е нараснало с 2 500 души, каза заместник-кметът на града. С обновения старинен квартал, пълен с барове, кафенета и магазини, грациозна архитектура и паркове в целия град, включително и 50 км велосипедни алеи, градът е привлекателно място за младежите. В Пловдив живеят гръцко, турско, арменско, еврейско, руско и ромско малцинства.

Местната власт твърди, че в дъното на успеха и привлекателността на Пловдив са работните места, по-специално няколкото индустриални търговски зони, създадени далеч извън центъра на града преди повече от 20 години.

От скромното начало с производители на германски и италиански сладкарски изделия, днес те наемат 30 000 души в леката промишленост както в производството на автомобилни части, така и в информационните технологии.

„Истината е, че с тези икономически зони се опитваме да запазим младите хора тук. Поддържаме тесни връзки с университети и училища, които осигуряват нужните умения и образование“, казва заместник-кметът Стефан Стоянов. "Можете да работите тук, да получавате добра заплата или да започнете бизнес. Освен това е евтино", допълва той.

„Икономическият успех не дойде лесно. Градът започна да губи населението преди 10 години след световния финансов срив, но „стъпка по стъпка“ преустановява пътя си, каза Пламен Панчев, , който ръководи икономическите зони край града. "Не всичко е хубаво, но всяка година нещо става още по-добре", посочва той.

Статията споменава уличния цигулар Георги Димитров, познат на всички с преобразяването си в Моцарт. Музикантът и неговото куче тара се превръщат в хит. Той припечелва по 200 долара на ден и успява да спести достатъчно, за да си купи сграда заедно с приятелката си и да открие къща за гости „Fun and Rest“.

"Правим това, което обичаме и което искаме, сами сме си шефове и сами сме си роби“, обяснява своето верую Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?