Индиана Джоунс стана магазинер в Свежен СНИМКИ

Младият археолог Иво Тавитян работел с прочутия Георги Китов Пръв пипнал главата на Севт Трети още в пръстта пред могилата

Млад археолог напусна София и се засели в Свежен. В сърцето на Средна гора, сред старинните къщи от Средновековието и Възраждането, където живеят едва стотина ​души, Иво Тавитян отвори магазин и продава на местните хора хляб, сирене и най-необходимите стоки за бита. Още с откриването   магазинът  станал една от атракциите на Свежен. Той по-скоро прилича на антиквариат - тук има стар грамофон с фуния, знамена, маски, сувенири,  стари грамофонни плочи.  Доскорошният Индиана Джоунс, участвал в откриването на най-значимите артефакти в началото на нашия век, обаче не крие, че приходите му са малки.  Стотината местни жители купуват само най-необходимото и често парите не му стигат да покрие разходите по дейността.   

Младият Индиана Джоунс се мести в Свежен преди четири години. Три от тях посветил на ремонт на къщата, за да създаде удобства за съпругата и сина си, които са тук всеки уикенд. Идват си петък и заминават за Пловдив в неделя вечерта или в понеделник, разказва Иво. А той рядко се връща в родната София, пътуванията му са по-често до града под тепетата, където живеят съпругата му и синът му. 

Преди да се установи в селото, Иво Тавитян бил археолог в Националния исторически музей в София. За десетина години участвал в най-успешните и вълнуващи археологически експедиции. Бил влюбен в археологията от дете. Още в осми клас за пръв път участвал в  разкопки в софийския квартал Слатина, ръководител на проучванията бил проф. Веселин Николов.

В същото време от дете съм искал да напусна големия град  и да заживея на село, разказа Иво Тавитян. Особено през последните години за мен там стана непоносимо - безкрайно много автомобили, задръствания, тълпи и ненужна шумотевица, която ме изморява. А Свежен наистина е уникално място, с интересни хора и богата история, много неща ме свързват със селото.

Аз съм свеженски зет, с жена ми през 2004 година направихме сватбата си тук, венчахме се в църквата „Св. св. Петър и Павел“. Бяха изминали точно 50 години от последната сватбата, правена в този храм, тъй като след  9 септември 1944-та тук не са се правили бракосъчетания.  Дойдоха всички хора от селото.

За нашата сватба жените, които се грижат за църквата, бяха почистили двора и храма отвътре. А в старинните полилеи, донесени в края на 19. и началото на 20. век от Цариград, грееха свещи, а не електрически крушки. Подът на църквата бе застлан с рози. 

По-късно кръстихме сина ни Борис в тази църква, разказва Иво.

Със Свежен го свързвало и  детството. Преди много години майка му купила къща тук и идвали през ваканциите. Бил още дете, когато се запознал с Катя, бъдещата му съпруга. По някое време си изгубили следите, но когато тя станала студентка в Художествената академия в София, отново се срещнали и скоро се оженили.

Щом решил да се установи в Свежен, трябвало да си намери препитание, затова отворил магазин. А междувременно постоянно правил ремонт на къщата, за да стане удобна за живеене.

40-годишният мъж посвещава много време на проучвания на историята на Свежен и не крие, че археологията му липсва. Преди да се установи в селото, няколко години Иво Тавитян работил в екипа на проф. Георги Китов. Пипнал главата на тракийския цар Севт Трети още докато я разравяли  от пръстта на могилата Голямата Косматка. Станал свидетел и участник в експедициите, направили най-големите археологически открития в началото на този век.

Беше трудно, но много вълнуващо. Работил съм и в други експедиции, но при Кита, Бог да го прости, беше изключително.  Той беше строг човек, държеше много на дисциплината. Оперативка, работа, обяд, почивка ​- всичко бе разчетено и се спазваше до минутата.  И до ден днешен археолози измислят за Китов какво ли не, създадоха абсурден фолклор за него ​- откъде знаел, че в тази могила има нещо, та отивал да копае точно там, как точно той откривал това или онова... А цялата магия беше в работата - работили сме  месеци наред без почивни дни. Бяхме като малка добре обучена армия, разказва  Иво.

Главата на Севт Трети е най-ценният артефакт, който е виждал.

Когато тази глава беше на масата сред нас, имахме усещането, че там стои жив владетел. Намерихме я положена пред могилата Голямата Косматка. Реставратор от Флоренция поправи миглите и очите, които бяха малко разместени вследствие на престоя в продължение на повече от две хилядолетия под една малка каменна могилка. Тази глава е с абсолютно точни портретни черти, с всичко, което притежавало лицето на Свет Трети - с миглите, бенката, плешивинката на тила, дори и малко накриво подстригана брада. Очите, които са от полускъпоценни камъни, си имат зеници, ретина. Това е един от първите портрети на древен владетел, при това много известен, казва Тавитян.

Сега, за да продължи с науката, макар и от дистанция, той проучва миналото на Свежен. От десетина години постоянно е по библиотеки и архиви. Събира документи и снимки. Част от проучванията му са свързани с историята на селото и смята, че има много добри попадения.

Снимки: Авторката

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спиро

Спиро

12.05.2019 | 16:59

Много интересни са Свежен и съседното село Мраченик... Интересна смесица от възрожденска и северносредиземноморска архитектура

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?