Следвайте ни

Здравето ви е в опасност, ако правите това с чаршафите си

viber icon

Всеки обича да прекарва повечко време в леглото. Без значение дали сами, или с компания, едно нещо е факт – прекарваме повече от една трета от живота си в леглото, пише jenata.blitz.bg.

Но това уютно място бързо може да се превърне в развъдник за бактерии и гъби. Това твърди микробиологът Филип Тиерно от университета в Ню Йорк.

„Ако се остави твърде дълго непочистен, микроскопичният живот в гънките на чаршафите може дори да ни разболее“, смята Тиерно.

За да се предотврати това, чаршафите трябва да се перат веднъж седмично. 

Хората произвеждаме стандартно над 70 – 80 литра пот всяка година в леглото. А когато е топло и влажно, тази комбинация се превръща в онова, което учените наричат „идеална среда за развитието на гъбични култури”.

Освен микробите, леглото ви гъмжи и от други „обитатели“ - мъртви кожни клетки, секрети, полени, почва, животинска козина и дори животински екскременти. 

Този коктейл става опасен след около седмица. Мръсотията може да предизвика кихане и кашляне, тъй като микробите са толкова близо до устата ви, че вие просто сте принудени да ги вдишате.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?