Следвайте ни

Защо не трябва да спим с глава на север

viber icon

Здравият сън е много важен за добрата кондиция и работата на организма ни. Още в древни времена хората са осъзнали важността на съня и са търсели начини той да бъде колкото може по-пълноценен. Затова се обръща внимание на всеки елемент от процеса – леглото, позата на тялото при сън, завивките, всичко, което влияе на съня.

В много религии посоката на тялото по време на спане и нейната връзка със съня е много важна.

Хиндуистите смятали, че по време на сън главата трябва да сочи в северна или западна посока, защото това влияе на здравето.

Според аюрведа от позицията на тялото зависи вида на енергията, която влиза в живота ни и най-добре това да става от южна и източна посока.

Във Вишну Пурана пък са на мнение, че главата трябва да е на изток или на юг, а северната или западната посока могат да го разболеят.

Днешната наука също се опитва да отговори на този въпрос, въоръжена със знанията, които има. От науката знаем за магнитното поле на Земята. То е разположено от север на юг, като положителният му полюс е в северната посока, а на юг е отрицателният.

Науката приема, че хората, подобно на много животински видове, имат вроден компас. Положителният полюс на магнитния компас у човек се намира в главата, а в краката е отрицателният заряд. От физиката е известен фактът на отблъскване на еднаквите полюси и привличане на срещуположните. Ако легнем на север, двата еднакви полюса ще се отблъснат и борбата между тях ще има негативни последици за съня ни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?