Следвайте ни

Закъснението в търсене на помощ от очен лекар може да доведе до назадоволителни резултати от лечението

разговаряме с д-р Димитър Тасков

viber icon

- Кои симптоми изискват  спешно посещение на очен кабинет?

- Eдин от  най- забележимите и стряскащи пациента симптоми e на зачервеното око.  Той може да е признак на леко раздразнение на очите, но и да изисква и спешна медицинска намеса с цел лечение на сериозно заболяване. Зачервяването  представлява по-голямо кръвонапълване на конюнктивалните или цилиарните кръвоносните съдове . Те са по-нагънати, разширени и стават добре видими за човека. Причините за това може да са много различни, но сред най-честите е възпалителният процес на канюнктивита.   Причините за него могат да бъдат инфекциозни (вируси, бактерии,), алергични, синдром на сухото око и др. В някои случаи  особено при малки деца, конюнктивът е следствие от възпалителен процес на горните дихателни пътища. Други придружаващи симптоми са: усещане за чуждо тяло, глождене, парене, сърбеж и секреция. Добре е да се започне навременно и подходящо лечение според причинителя на възпалителния процес.

- А истина ли е, че конюнктивът може да е симптом, че човек е болен от  COVID-19 ?

- Да конюнктивит може да бъде една от проявите на пациент инфектиран с коронавирус. Това става при между 1-3 % от заразените хора. Очното възпаление може да е единствен симптом или като придружаващи симптоми да се регистрират - кашлица, температура, главоболие, умора – всички симптоми свързани с COVID -19. Очите са входна врата за инфекцията, а самото заразяване най-често става чрез попадане на аерозол с вирусни частици от друг болен, или при почесване,  попиване на очите след предварителен контакт на пръстите с вируса. Именно затова се препоръчва по-често и достатъчно дълго миене на ръце за превенция на разпространението на вируса.

- На какво друго може да се дължи зачервяването на очите?

- Зачервеното око може да се дължи на кератит и иридоциклит. Кератит е възпаление на роговицата, а иридоциклит – на ириса и цилиарното тяло. И при двете зачервяването на окото е от цилиарен тип – то има по-виолетов оттенък и е концентрирано основно около граничната зона, при която роговицата преминава в конюнктива и подлежаща склера. Придружаващи симптоми са  отслабено зрение, сълзотечение, болка, спазъм на клепачите и фотофобия. При наличието на такива оплаквания консултация с офталмолог в спешен порядък е задължителна. Ненавременно лекувани тези заболявания могат да доведат до трайно намаление на зрението.

Глаукомата е група от заболявания, които водят до увреждане на зрителния нерв и се асоциират с повишеното вътреочно налягане като основен рисков фактор. При пациенти с една от формите на глаукома – закритоъгълна е възможно окото да се зачерви изведнъж вследствие на рязко повишаване на вътреочното налягане – глаукомен пристъп. Пристъпът започва с рязка и нетърпима болка в засегнатото око, която се прехвърля на съответната половина на главата и може да се съпътства от гадене и повръщане, зрението е силно намалено, зеницата широка и не реагира на светлина. Пострадалият може да е със засегнато общо състояние. Това състояние изисква спешен преглед при офталмолог.

Конюнктивалните кръвоизливи в окото също са част от симптома на „червеното око“ . Обикновено са точковидни и са израз повече на общи заболявания, отколкото на очни. Такива са хронични болести като диабет и хипертония, които увреждат съдовата стена. Хеморагиите обикновено се резорбират за срок от 14 -20 дни.

 Други причини за червено око са сух въздух в помещението от климатици, тютюнев дим, прекомерна употреба на алкохол, прах, наличие на химични агенти във въздуха, прекомерна експозиция на слънце без предпазни тъмни очила. Въпреки че не всички състояние причиняващи „червено око“ са застрашаващи зрителната функция, бих посъветвал пациентите да посетят очен кабинет при зачервяване на окото/очите в максимално бърз порядък.

- Кои други симптоми са спешни за пациента?

 - Друг симптом, който изисква спешно посещение на офталмолог са просвятквания,или светкавици често в съчетание с черни точки,мушици при спокойно неболезнено око. Това са симптоми, които бележат процеса на задно отлепване на стъкловидното тяло. Той най-често настъпва при хора в средна възраст (40-65 г.), които често съобщават за вдигане на тежки предмети или интензивни физически усилия няколко дни преди симптоматиката. Ако стъкловидното тяло е по здраво сраснало с ретината и ако тя е по-слаба в определени зони може да се получи разкъсване на ретината, а това води до голям риск за последващо отлепване. В случай, че човек  забележи такива симптоми е необходимо веднага да се консултира с очен лекар. При подробен преглед се оглежда периферната ретина и ако има ретинални разкъсвания се обработят с лазер. Това спира процеса и при голям процент хора може да не се стигне до оперативно лечение. Отново искам да наблегна, че времето тук е от решаващо значение за лечебния метод, а и за крайния резултат от лечението.

 - Окото носи 80% от сетивната информация за света. На практика това е най-важният сетивен орган. Какво трябва да се прави, ако намалее зрението?

 -  Замъглено или намалено зрение е често срещан симптом, който също така изисква и най-голямо внимание. Закъснението на пациента  в търсене на помощ от очен лекар  може да доведе до късно започнато лечение и незадоволителни резултати от прилагането му. Този симптом може да се дължи на много и различни причини, както и да е  единствено оплакване или да е съчетано с други субективни оплаквания от пациента. За да се разбере по-добре естеството на този симптом е необходимо да се разкрие и нормалният процес на гледане. Нормално ние гледаме с мозъка и по-специално с мозъчната кора, а окото е сетивен орган, който трансформира светлината в електрически импулс. За да се получи качествен образ в мозъка е необходимо да са изпълнени няколко условия -  човешкото око да има прозрачни и нормално пречупващи среди – роговица, леща, стъкловидно тяло. Второто условие е да има здрава ретина и макула – частта от ретината, която е отговорна за централното, формено и най-ясно зрение. Именно в ретината става преобразуването на светлинните лъчи в електрически импулси. И третото условие за ясно гледане е да няма увреждане на зрителните пътища и коровите зрителни центрове, т.е. да има здрава нервна тъкан. Причините, които водят до замъглено зрение са много и различни.

- А кои са най-честите?

- Най-честите причини за замъглено зрение са рефракционните аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм. Късогледството се дължи на по-силно пречупващи очни среди или на по-голяма дължина на очна ябълката. Следствието е фокусиране на образа пред ретината, а хората с късогледство успяват да видят добре близко разположени предмети, но такива  на по-голямо разстояние са неясни и често съобщават за трудности в шофиране, гледане на телевизия, спортуване и т.н.

Далекогледството се дължи на по-слаба пречупвателна сила на окото или на по-малка дължина на очната ябълка. Фокусът се намира зад ретината. При слабите степени на далекогледство и при деца и по-млади хора основният симптом е главоболие и по-бързо настъпваща зрителна умора, но зрението може да е добро. Хора с по-високи диоптри, както и при напредване на възрастта изпитват  затруднения в ясното виждане и на близо и на далеч.

Астигматизмът е друга от аномалиите в пречупващата сила на окото. Проявява се поради нееднаквата кривина на роговицата или лещата в различните сечения (например вертикалната спрямо хоризонталната ос). Поради това образът не може да се фокусира върху ретината. При корекция на астигматизъм трябва да се подходи индивидуално към всеки пациент, поради различния толеранс на пациентите към очилата.

Рефракционните аномалии на очите обикновено се диагностират в детските или юношеските години и търпят промяна до към 20-21 годишна възраст.

И трите заболявания – късогледство, далекогледство и астигматизъм могат да бъдат коригирани добре с очила или контактни лещи. В съвременен аспект лазерната корекция може да бъде много адекватно лечение, особено за хора в някои професии, където е трудно да се носят постоянно очила.

- Зрителните аномалии са често срещани и повечето пациенти знаят, ако имат някоя от тях. А има ли други болести, при които намалява зрението?

- Със сигурност намаленото и замъглено зрение е признак и на други болести. То е основен симптом и при намалена прозрачност на някои от очните структури – роговица, леща или стъколовидно тяло. При тези заболявания други симптоми са – намаление на контраста, т.е. образът е повече в сиво-бялата гама, коригирането с очила може да не доведе до подобрение или ако има такова е минимално, затруднения в тъмна обстановка, отблясъци от ярки светлини, възможно е да има и двоен образ.
Намалената прозрачност на човешката леща се нарича катаракта или „вътрешно перде“. Това е едно от очните заболявания с най-голяма честота в България и в Европа.

- А защо е така?

 - Основните причини са две: по-силната слънчева енергия, която достига до нашите очи свързана с глобалното затопляне и по-застаряващото население в демографски аспект. Смята се, че всеки 2-ри човек на възраст след 65г. има катаракта, която в различна степен пречи на нормалния му начин на живот. Обикновено замъгляването на зрението е бавно и постепенно, но има някои форми, които прогресират бързо, оказват влияние върху очното налягане и изискват предприемане на бързи мерки. Лечението е оперативно и с много добри резултати.

Причините за роговичните мътнини могат да са много. Най-честите са травма или прекарано инфекциозно – възпалително заболяване – херпес. Макар и по-редки заболяванията на роговицата трябва да се лекуват навреме, за да оставят минимални белези върху анатомията и функцията на окото.

Замъглено и намалено зрение е и основен симптом при ретиналните заболявания, при които се засяга централната част наречена макула. Макулната дегенерация е социално-значимо заболяване, което ангажира най-вече хората над 50г. Придружващи симптоми са: разкривяване на линиите намаляване на наситеността на цветовете.

- Разкажете малко повече за това заболяване. Как се лекува то?

- Макулната дегенерация свързана с възрастта е две форми – суха и влажна. Сухата е по-честа (около 80%) и се свързва с абнормно натрупване на продукти от обмяната на веществата, наречени друзи, и постепенна атрофия на някои от слоевете на ретината водещи до бавно намаление на зрението. На практика няма лечение за тази форма. За забавяне на прогресирането на сухата форма на макулна дегенерация се препоръчват витамини за очи съдържащи лутеин, зеаксантин, омега 3 и 6 мастни киселини.

Макар и по-рядка влажната форма води до бързо намаление на зрението. В същността си представлява прорастване на абнормни съдове под ретината, което води до отделяне на кръвни елементи или плазма – развива се оток на макулата. Заболяването е сериозно и препоръчвам на пациентите бързо да посетят офталмолог при наличие на такива симптоми. Навременно поставената диагноза и ранното лечение може да доведе до много добри резултати и дори пълно възстановяване на зрението.

Други причина за бързо замъгляване на зрението са кръвоизлив във вътрешната част на окото, оклузия или запушване на изхранващите съдове на окото (артериални и венозни тромби или емболи), тежки възпалителни процеси ангажиращи цялото око.

- До тук говорихме за засягане предимно на централното зрение. А възможно ли е да настъпят промени на преиферното?

- Увреждане на периферното зрение е симптом, който в повечето случаи е трудно за пациента да определи сам, поради факта, че гледаме едновременно с две очи и образите от тях се сливат в една подробна, високоинформативна 3D картина. За да се разбере има или няма увреждане на зрителното поле и в каква степен е, се налага пациента да направи апаратно изследване наречено компютърна периметрия. Там ясно се виждат зоните с намалена или липсваща функция.

  Намаленото периферно зрение се свързва най-често с болестта глаукома – известна още като „тихия крадец“. Това определение изключително точно описва това заболяване – тъй като то протича почти безсимптомно. Възможно е пациентите да усетят необичайно главоболие или болки в очите, поява на цветни кръгове около светлинен източник, промени във възприятието към цветове, както и по-трудна ориентация в тъмна обстановка. Глаукомата е заболяване с доказана наследственост и поради това хора, които имат болни роднини е препоръчително да се преглеждат веднъж годишно след 40 годишна възраст. При доказана диагноза лечението е консервативно – чрез капки, лазерна терапия  и оперативно при напреднали случаи, при които другото лечение не дава резултат.

Нарушения в периферното зрение може да има и при различни пространствозаемащи  процеси, съдови заболявания, възпалителни заболявания ангажиращи зрителните нерви и зрителните пътища.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай