Следвайте ни

Важно по време на пандемия: Как правилно да мием ръцете си

viber icon

Всички знаем от ранна дестска възраст, че трябва да мием ръцете си: след разходка и посещение на тоалетната, преди хранене, след контакт с животни. По време на пандемия когато хигиената е изключително важна, миенето на ръцете се превръща в още по-важен за здравето ни процес.

Въпреки това, експертите отбелязват, че около 90% от хората не знаят как да мият правилно ръцете си и затова са по-често болни. Какъв трябва да е този процес ще ви разкажем днес.

Като начало си струва да разберем, че всеки ден до 5000 вида различни бактерии са върху ръцете ни, много от които са способни да причинят сериозни, а понякога и смъртоносни заболявания.

Затова към ръцете трябва да се подхожда с нужната грижа и да не се пренебрегва процедурата по измиването им. Освен това трябва много внимателно да миете ръцете си, като обръщате внимание на някои ключови моменти.

За начало трябва да премахнете от пръстите си всички пръстени, под които може да се натрупа мръсотия. Бижутата трябва да се измиват добре и едва след това да се пристъпи директно към процедурата.

На ръцете трябва да нанесете сапун, да го разпенвате с малко вода и да миете ръцете си поне 20-30 секунди, като обръщате внимание не само на дланите, но и на задната част на ръката, както и на пролуките между пръстите и ноктите.

След това сапунът трябва да се измие добре с течаща вода. След това избършете ръцете си в суха кърпа или хартиена кърпа за еднократна употреба.

Между другото, има специални изисквания за чистотата на кърпите: не забравяйте да ги сменяте приблизително на всеки 3 дни, тъй като бактериите, например E. coli, лесно се размножават върху тях.

Заслужава да се отбележи и за тези, които обичат да използват антисептици за ръце, че това не замества измиването на ръцете, защото те просто не могат да се справят с всички микроби. Да, понякога те помагат много, ако няма възможност да измиете добре ръцете си, но ако имате избор, е по-добре да предпочетете сапун и вода, пише zdrave.to

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Еее

Еее

28.02.2021 | 09:07

Докога ша ги мием теа ръце ма

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?