Следвайте ни

Учени от три американски университета: Електронните цигари намаляват вредата от пушенето

Изследвания доказват подобряване на три основни жизнени показателя при пушачи, преминали от горими на електронни цигари

viber icon

Под ново проучване за намалената вреда от електронните цигари сложиха имената си учени от Центъра за ракови заболявания на Университета в Канзас, Калифорнийския държавен университет в Сан Маркос и Университета Браун в САЩ.

Учените провеждат 6 седмично проучване, сравняващо употребата на електронни цигари с традиционната употреба на горими цигари при пушачи сред 2-те най-големи малцинствени групи в САЩ - 186 пушачи от афроамерикански и латиноамерикански произход. Смята се, че при расовите и етническите малцинствени групи в САЩ има по-високи нива на заболеваемост и смъртност, свързани с тютюна, дори, когато пушат като другите групи.

“Никотинът е едно от най-пристрастяващите вещества на земята. И така, как можем да помогнем на тези хора, които не могат да се откажат от пушенето на горими цигари? Те се нуждаят от други опции, а електронните цигари може да са една от тези опции. Нашите изследвания показват, че в краткосрочен  план електронните цигари са значително по-безопасни от горимите цигари", коментира д-р Джасит Ашлувалиа, професор по поведенчески и социални науки и медицина в Университета Браун в САЩ Brown University.

Преминалите на е-цигари с по-малко дихателни проблеми.

Две трети от участниците в проучването получават електронни цигари, които употребяват в продължение на 6 седмици, докато останалите участници са инструктирани да продължат да пушат запалими цигари, както обикновено.

В края на проучването участниците, които са преминали на електронни цигари, показват значително по-ниски нива на специфични за тютюна нитрозамини (NNAL) в сравнение с тези, които са продължили да пушат само горими цигари. Потребителите на електронни цигари също са показали значително намалени нива на въглероден оксид (CO) и съобщават за по-малко дихателни проблеми.

Това, което беше най-изненадващо, беше степента на промяна, преживяна от преминалите на електронни цигари. Те намалиха специфичните за тютюна нитрозамини NNAL с 64%, въглеродния оксид с 47% и дихателните симптоми с 37% в сравнение с тези от контролната група пушачи, които продължиха да пушат горими цигари“, коментира д-р Ники Нолен от Раковия център в Университета в Канзас.

Д-р Нолен и екипът също са изненадани,  че не е необходимо пълно преминаване към електронните цигари, за да се постигнат тези ползи. Изследването показва, че пушачите, преминали частично на електронни цигари и продължаващи да пушат, също са отчели намаление на специфичните за тютюна нитрозамини NNAL, въглероден окис и дихателни симптоми, макар и в по-малка степен от тези, които са извършили пълна смяна.

Експозицията на никотин, белодробната функция и кръвното налягане остават непроменени.

“Всеки под 21 години никога да не започва да употребява е-цигари.

Ако хората използват тютюневи или никотинови изделия, те трябва да се откажат.

Но ако не могат да се откажат от пушенето, трябва да обмислят използването на нови, алтернативни продукти с никотин, за да се откажат от тютюнопушенето напълно или да намалят вредата си, като преминат изцяло към тези продукти", коментира д-р Джасджит Ахлувалиа.

Проучването е направено от  2018 до 2019 г. сред американски пушачи в районите на Сан Диего, Калифорния и Канзас Сити, Мисури. Данните са анализирани от 18 септември 2019 г. до 4 септември 2020 г.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай