Следвайте ни

Учени намериха лек срещу стареенето

viber icon

Учени от Федералното политехническо училище в швейцарския град Лозана откриха молекула, която възпрепятства стареенето на клетките, пише сп. Nature.

Екипът на Мариана Ферецаки наблюдавал молекулите TERRA, разновидност на некодиращите РНК, които регулират дължината и функциите на теломерите. TERRA се натрупват в края на хромозомите и сигнализират за това, че теломерите трябва да се удължат или да се възстановят.

Оказало се, че важна роля при закрепването на TERRA към теломерите играе ферментът RAD51, който участва във възстановяването на повредените връзки на ДНК и да ги възстановява. В резултат на активността на RAD51 се образува хибридна молекула РНК-ДНК.

По-рано учените бяха на мнение, че този вид реакции, който води до образуването на триверижната структура на нуклеиновата киселина, протича по време на ремонта на ДНК. Изследователите също установили, че късите теломери привличат TERRA много по-ефикасно, отколкото дългите теломери.

Други лекарства против стареене

Отдавна науката търси "лек" срещу стареенето и макар, все още да няма чудодейно хапче, което да обръща естествените процеси в тялото ни и да ни прави по-млади, на пазара има редица продукти, които забавят хода на времето за клетките ни.

Новото изследване е само едно от многобройните негови предшественици, които дават доказателства, че клетките могат да се подмладяват, възстановяват и да забавят стареенето си.

Преди няколко години учени от Университета на Южен Уелс в Австралия и Харвардското медицинско училище в САЩ, обявиха, че са открили лекарство, което обръща стареенето. В ранните експерименти на лекарството - никотинамид мононуклеотид (NMN) - то показало изненадващо добри резултати върху застаряващи мишки.

"Клетките на старите мишки не се различаваха от тези на младите мишки, само след една седмица лечение. Сега сме най-близо до безопасно и ефективно лекарство против стареене, което скоро бихме могли да пуснем на пазара", заяви тогава професор Дейвид Синклер от Университета на Южен Уелс.

NMN повишава нивата на NAD +, окислената форма на химикала никотинамид аденин динуклеотид, който присъства естествено във всяка клетка на тялото и помага за регулиране на протеиновите взаимодействия, които контролират възстановяването на ДНК. Счита се, че натрупаните увреждания на ДНК са основен двигател на естественото стареене и основна причина за рак. Нивата на NAD +, който подпомага основните протеини, намаляват с възрастта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?