Следвайте ни

Проф. Шотеков: Вкус и обоняние при заразените с Covid-19 се връщат след 10 дни

viber icon

Симптомите на коронавируса продължават да вълнуват цялото човечество и проф. Шотеков даде интересни разяснения за загубата на на вкус и мирис като основен симптом при заразените.

"Първият и най-важен симптом, свързан с коронавируса и нервната система, е загубата на мирис. Вирусът прониква в носната лигавица и оттам по нерва, който е свързан с мириса, отива в централната нервната система. Много е интересно, че в началото на пандемията само 6% се смяташе, че имат нарушения. Сега процентът е над 80. Причината за това е, че сега се обърна внимание на този симптом", обясни началникът на клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Пенко Шотеков пред Нова тв.

Според него 80% от заболелите прекарват вируса много леко – само със загуба на вкус, на мирис, има и случаи, в които няма такива нарушения. Това зависи от степента на заболяването. Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни.

Според различни проучвания между 50 и 80% от болните имат неврологични прояви при COVID-19, които включват главоболие, замаяност, намалена бдителност, затруднена концентрация, нарушения на миризмата и вкуса, спазми, инсулти, мускулна слабост и мускулни болки.

„Трябва да се прави разлика между видовете главоболие. 65% от жените имат тензионно главоболие, което е различно от това, което имат повечето хора. При COVID-19 главоболието е остро, много по-силно, не се повлиява от лекарства. Причина за това се смята, че са цитокините. Те дразнят мозъчните обвивки, в резултат на което се получава тежкото главоболие”, обясни д-р Шотеков.

Смята се, че при между 35% до 75% от по-тежките случаи е засегната централната нервна система. Като при всяка една инфекция, и при COVID-19 има наличие на силно изпотяване и много силна отпадналост, пише 24 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Про

Про

29.11.2020 | 22:03

Професор на незнайното

Отговори
3 0
Бухал

Бухал

29.11.2020 | 21:57

С тия уши и поглед, вярвам му!

Отговори
3 0
Живи сме еий

Живи сме еий

29.11.2020 | 21:55

А защо бе дофторе при тази медийна атака и вашите дофторски напъни от тоалетната аз все пак имам вкус и към кебапчаата и кифтетата ракийката двойно препечена и най вече към парфюма на комшийките Различавам ги бе даже и кога са разгонени щото си сменяха парфюма кога са разгонят Що бре дофтори цела година искате да загубя вкус и обоняние към живота В това ли ли сте клели В Мамона В Сатаната Живи сме бре Живи сме въпреки Вашите напъни да сме умрели от измисления Ви от господарите Ковид

Отговори
2 1
А на  тези

А на тези

29.11.2020 | 21:41

На които не се връща обонянието?

Отговори
1 0
На които

На които

03.12.2020 | 22:13

не се връща ще ядат .... .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?