Следвайте ни

Посочиха, кой е най-редкият симптом на COVID-19

viber icon

Температура, кашлица и загуба на миризма са симптоми на COVID-19, за които всички знаят, но коронавирусът има и други, по-редки такива.

Сергей Чуб, офталмологичен хирург в клиниката по очна микрохирургия, коментира най-редкия симптом на коронавирусна инфекция.

Лекарят отбеляза, че лигавиците на устата и носа са основен вход за вируси и патогенни бактерии, поради което в някои случаи коронавирусната инфекция може да се прояви и под формата на конюнктивит.

Китайски учени, занимавали се с подобни случаи, предупредиха за вероятността от заразяване с COVID-19 през очите.

"Инфекцията през очите се получава чрез контактен метод - например човек докосва заразената повърхност и след това докосва лигавицата на очите. Ако по ръцете има достатъчно вирусни частици за инфекция, тогава инфекцията е напълно възможна", коментира офталмологичният хирург.

Специалистът добави, че COVID-19 започва с вирусен конюнктивит в пет до седем процента от случаите. След като е проникнал в тялото през лигавицата на окото, патогенът се разпространява по низходящите пътища, провокира температура и подути лимфни възли, както и кашлица, пневмония и други усложнения, пише Zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dr Ivanov

Dr Ivanov

17.01.2021 | 10:03

CHESTATA EREKTSIYA E SASHTO EDIN OT SIMPTOMITE NA COVID-19

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай