Следвайте ни

Парите за болнични скочиха двойно: Българинът със слаб кръст и без имунитет

viber icon

Най-болнави са шофьорите, строителите, шивачите и IT специалистите

Българинът отсъства от работа най-често заради заболявания на дихателните пътища, вирусни инфекции и болки в кръста. При дамите към поводите за болнични се добавят и проблеми, свързани с бременността. Под данни на статистиката разходи за болнични са скочили почти двойно за 10 години. На национално ниво само в периода 2010-2018 г. те са нараснали с 83,2%. Увеличават се и броят на дните, които сме отсъствали от работа по болест, и средното изплащано обезщетение. Най-много боледуваме през януари и февруари.

Бронхит, увреждане на междупрешленните дискове, остра инфекция на дихателните пътища, трудна бременност и вирусна инфекции са най-често поставяните диагнози за отсъствие от работа, сочи анализът на Националния осигурителен институт. Най-често в болнични излизат работещите в транспорта, строителите, шивачите и IT специалистите. 

Само за две години издадените болнични листове в Пловдивска област, по които има плащания от Държавното обществено осигуряване, са скочили със 17 400. Така те са  нараснали от 169 400 до 186 800. За сравнение увеличението е два пъти по-малко спрямо това в столицата, където е концентрирана и повече работна ръка. 50 на сто от документите за временна неработоспособност поради общо заболяване в Пловдивско през 2018 г. са издадени от лечебни заведения в извънболничната помощ.

Имайки предвид концентрацията на предприятия и икономическите дейности в региона, не е изненада, че по-голямата част от заболелите са осигурявани при условия на трета категория на труд. Сравнително висок дял имат и хората, работещи при сумирано отчитане на работното време.

Макар и болничните листове с по-кратка продължителност до 7 дни да са най-често издавани, не те са причината за нарастването на разходите на общественото осигуряване, обясняват от НОИ. Причината са отсъствията от работа до 30 дни.

Най-голям брой работни дни на един болничен лист се падат на служителите на по-малки фирми - 11 работни дни за тези, които се трудят във фирми с до 9 души, и около 10 за фирми с численост между 10 и 19. Обезщетенията за бременна неработоспособност на работещите в по-големи предприятия пада под 9 дни.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?