Следвайте ни

Опровергаха популярен мит за калориите и здравето

viber icon

Американски учени опровергават популярния мит, че ако човек се въздържа от приема на повече калории, може да подобри здравето си и да удължи живота си, пише zdrave.to.

В Института по изследване на стареенето било проведено изследване, което коренно развенчава съществуващото досега твърдение. Изследователите провели мащабно наблюдение на плодни мухи, които умишлено недохранвали. В експеримента използвали 50 хиляди насекоми.

Било установено, че ограничаването на калориите в организма действително средно увеличава продължителността на живота, но невинаги се наблюдава значителен положителен ефект. 

13% от насекомите, макар и да станали по-енергични, умрели по-рано; 5% живели по-дълго, но здравето им отслабнало, а при 32% от опитните насекоми не се забелязали въобще никакви промени. Според учените, резултатите показват, че ограниченията в храненето не действа така, както се смяташе по-рано.

Има вероятност някои хора действително да поживеят по-дълго, спазвайки диета, но други по-рано ще започнат да страдат от възрастови заболявания. Всичко зависи от генетиката, която влияе силно не само на ефективността от диетите, но и на тази от лекарствата. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?