Следвайте ни

Не пийте ибупрофен в тези шест случая

viber icon

1. Ако имате слабо сърце

Проучване от 2017 г., публикувано в “British Medical Journal”, установява, че приемът на ибупрофен редовно в продължение на една седмица увеличава риска от инфаркт с 20-50%. Ето защо, ако имате сърдечни проблеми, приемайте това лекарство с повишено внимание, дори е най-добре да се откажете напълно от него.

2. Ако приемате разредители на кръвта

Ако вашият лекар ви е предписал лекарства, които предотвратяват бързото съсирване на кръвта, като антикоагуланти (като варфарин) и антитромбоцитни средства (като плавикс), не трябва да приемате ибупрофен. Факт е, че комбинацията от тези лекарства многократно увеличава риска от усложнения.

3. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт

Първо, ибупрофенът дразни лигавицата на стомаха и червата. И второ, може да отслаби притока на кръв в тази област и да намали способността на важните органи да се излекуват. Поради тази причина не трябва да приемате ибупрофен, ако имате проблеми с храносмилането или възпалително заболяване на стомашно-чревния тракт.

4. Ако сте бременна

Ибупрофенът увеличава риска от спонтанен аборт в началото на бременността и вероятността бебето да развие сърдечно заболяване през третия триместър.

Освен това скорошно проучване установи пряка връзка между майките, приемащи ибупрофен в началото на бременността, и намаленото развитие на яйцеклетките в яйчниците на плода, което може да застраши бъдещата плодовитост на момичетата.

5. Ако имате инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища често са болезнени и ибупрофенът може да помогне. Но е по-добре да го замените с други лекарства, тъй като намалява ефективността на антибиотиците и лечението отнема средно три дни повече.

6. Ако имате артрит

Ако имате артрит, вашият лекар може да ви е препоръчал ибупрофен или вие сами да сте решили да го приемате за облекчаване на симптомите. Но в бъдеще е по-добре да не правите това: проучване, публикувано през 2017 г. в European Journal of Cardiology Research, потвърди пряката връзка между редовната употреба на ибупрофен при пациенти с артрит и повишения риск от хипертония.

Коментари (1)

Б.си Мамата

Б.си Мамата

29.10.2020 | 01:14

Ми то да го махнат от аптеките? А за какво да се пие?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?