Следвайте ни

Как да увеличим приема на вода и да сме в перфектна форма през зимата?

viber icon

Приемът на достатъчно количество вода е не само полезен, но и е абсолютно необходим, за да имаме здраво тяло и бърз ум. Хидратирането е важно за храносмилането, кръвообращението, поддържането на нормална температура и правилната функция на мозъка и бъбреците.

---------------- 

Водата е без съмнение най-същественият компонент от човешкото тяло. Нашият организъм я използва във всичките си клетки, органи и тъкани, за да поддържа телесните функции. Много хора смятат, че дехидратацията се случва само лятото, а през зимата сме склонни да изкарваме дълги периоди без вода, но дишането на студен и сух въздух кара тялото да губи значителни количества течност. Само защото не се потим толкова, не означава, че не намалява водата в организма.

През зимата тя се изпарява чрез дишането

Можем да я видим, когато издишаме навън в студения въздух. През хладните месеци се чувстваме по-малко жадни, но това е заблуждаващо усещане, защото нуждата на организма от вода е непроменена през цялата година. Добър съвет е да държим винаги бутилката наблизо, поставяйки една на бюрото, когато работим, така я виждаме и се подсещаме. Друг начин да си напомняме е да я носим в чантата по време на пътуване или разходка. Вариант е да имаме и една бутилка близо до леглото си - в случай, че ожаднеем през нощта.

Пием повече вода, ако тя е непрекъснато в полезрението ни. Щом обаче умът вече е реагирал и дава сигнал за жажда, значи организмът усеща недостиг. Ако изпитваме сухота в устата, това е сигурен сигнал, че вече закъсняваме с приема. Най-добре е да държим бутилката на близко разстояние и да посягаме към нея през целия ден, за да поддържаме водния баланс на организма. За да се научим да пием повече от живителната течност, ще ни помогнат някои елементарни хитрини.

Вече съществуват много приложения за телефон кога и колко да пием

Напомнянето ни помага да определим подходящия дневен прием въз основа на пол, тегло и ниво на активност, като тези апликации дават възможност автоматично да записваме историята на изпитата вода, така че лесно да следим и да коригираме. Например, ако е много топло навън и се потим, увеличаваме водата с 200-400 мл на ден. Ако сме на климатик или радиатор по цял ден - също. Ако тренираме интензивно - отново. В идеалния случай мъжете трябва да консумират най-малко 2.5 литра, а жените - минимум 2 литра вода дневно. Може да изчислим и сами необходимото количество вода - формулата е по 30-40 мл вода на килограм телесно тегло. Друг ценен съвет е да пием вода веднага след събуждане. Организмът ни не е приемал никакви течности в продължение на поне 8 часа, затова е добра идея да му помогнем да се хидратира веднага след ставане.

Една чаша вода рано сутрин помага да се активизираме

Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира метаболизма и задейства работата на всички вътрешни органи. Допълнителен бонус е, че приемайки вода, преди да сложим каквато и да било храна в устата си, се прочистваме от натрупаните токсини.

Друго правило е да пием вода преди хранене. Много хора имат навика да пият вода по време на хранене, смятайки, че така поемат храната по-лесно. Това обаче е неправилно и постига точно обратния ефект - стомахът се подува, а храносмилателните сокове и ензимите се разреждат. Правилното време за пиене на вода е около 30 минути преди всяко хранене. Така даваме сигнал на стомаха да се задейства и подпомагаме храносмилането и не се чувстваме толкова гладни, което, от своя страна, предпазва от преяждане. За внасяне на разнообразие може да овкусяваме водата с любимите си плодове, зеленчуци и билки.

Друг трик за увеличаване на дневното количество е винаги когато трябва да консумираме течност в заведение, ресторант или магазин, да е вода. Този  съвет

не само помага да изпием доза си, ами спестява и излишни калории.

Изворна вода „Бачково“ е идеалният вариант да дадем на организма си всички необходими минерали. За да поддържаме тялото си здраво, от изключителна важност е да обръщаме повече внимание на качествата и състава на водата. Чистата изворна вода освежава и обновява човека, възстановява силите. Най-разумно е да следим колко и каква вода пием - оптималният вариант е тя да е с неутрално pH и ниска минерализация. Съдържанието на минeрaли и соли в изворна вода "Бачково" отговаря на ежедневните нужди на човешкия организъм, поддържа безценния воден баланс на цялото семейство без излишно натоварване на тялото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай