Следвайте ни

Как да сме перфектно хидратирани през летните жеги?

viber icon

През лятото нашите тела се нуждаят от по-голям прием на вода, за да поддържаме баланса си отвътре. Тя съставлява от 40 до 80% от организма, в зависимост от индивидуалния процент телесни мазнини, което означава, че колкото повече телесни мазнини трупаме, толкова повече вода трябва да приемаме. Всеки привърженик на здравословния начин на живот знае, че приемът, особено в  горещините, трябва да се увеличи, заради риска от дехидратация. Експертите твърдят, че жаждата е сигнал, че тялото ни вече е обезводнено, а това може да доведе до редица негативни последици като главоболие, умора, раздразнителност, болки в мускулите, намаляването на издръжливостта, затруднената концентрация, слабо функционираща имунна система, бъбречни смущения и много други. Жаждата действа като аларма - казва ни, че вече сме изчерпали запасите си от вода. За да се запази равновесието в организма, човек трябва да приема 30/40 мл на 1 кг телесно тегло. Потребностите варират в зависимост от пола, климата, физическата натовареност, масата на тялото и възрастта. При мъжете нуждите от вода са по-големи от тези при жените. Хората с наднормено тегло също се нуждаят от повече вода - по 1 чаша допълнително на всеки 10 излишни килограма. През летните горещини сме подложени на влиянието на вятъра и слънцето и се увеличава нуждата от вода, защото изхвърляме повече с потта и при терморегулацията. В топлото време телесната температура се повишава и изхвърлянето на токсините се затруднява, а жаждата е най-висока степен на предупреждение, че организмът се нуждае спешно от "зареждане". Добре е да  пием вода през целия ден: често, на малки глътки, така клетките се насищат по-бързо като е добре да е със стайна температура. Ползите й за здравето са неоспорими:

  • Водата помага при регулацията на теглото и забързва метаболизма:

Пиенето на чаша вода преди хранене потиска апетита. Учените съветват, че при редукция на теглото е важно да се пие преди ядене. Течността се приема от мозъка като храна, запълва стомаха и намалява склонността към преяждане. Метаболизмът е от изключителна важност за нормалното функциониране на човешкия организъм и водата има пряко действие върху правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Приемът й води до забързването му и помага на тялото да разгражда и разпределя правилно храната.

  • Водата пречиства токсините:

Освен всичко друго, тя е мощен и незаменим детоксикатор. Нашето тяло притежава функции за „самопочистване“, но когато не приемаме достатъчно течности, токсините се натрупват в организма и му носят вреди. Пиенето на вода оптимизира процесите на почистване и вредните за организма вещества не се задържат.

  • Водата поддържа кожата здрава и сияйна:

Тя подобрява притока на кръв в организма, което допринася за жизнеността и сияйността на кожата. Всеизвестен факт е, че хидратираната кожа е здрава, млада, жизненаи еластична. Друг много важен плюс е, че водата изглажда бръчките и действа противостареещо.

  • Водата доставя на организма повече енергия:

Дехидратацията, често ни кара да се чувстваме изморени. Дори и лекото обезводняване може да доведе до умора и силно главоболие, което да натовари нашето ежедневие.

Кой се нуждае от повече вода?

Децата, тъй като при растежа се изразходва повече енергия, физическата активност е по-голяма, а имунната система е по-слаба. А също и възрастните по време на активен спорт и тренировка е особено важно да увеличат приема на вода, за да не се обезводнят и да се компенсира загубата на ценни минерали и соли чрез потта.

Ето и няколко съвета за здравословна вътрешна хидратация:

  1. Дръжте бутилка вода близо до Вас и пийте малки количества на равни интервали, за да предотвратите главоболие или чувство на умора, предизвикани от дехидратация;
  2. Пийте вода, преди да изпитате чувство на жажда – жаждата означава, че вече сте дехидратирани; Избирайте изворна вода с неутрално pH и ниска обща минерализация. Изворна вода „Бачково“ е Вашият верен спътник в забързания ден, по време на тренировка, в моментите на релакс, не натоварва организма и е подходяща за ежедневна употреба от цялото семейство. Подобрете начина си на живот само с една дребна промяна, но с голямо значение. Лятото е в разгара си и този здравословен дневен навик ще подобри здравето ни. Засиленият прием не само пречиства организма, но води до подобряване на настроението и самочувствието. А кога, ако не през лятото, да се насладим на перфектната си форма? И не забравяйте: най-доброто средство за хидратация е водата: 0 калории, 0 захар, 0 добавки и 100% здраве!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?