Следвайте ни

Животоспасяващият „Проставазин“ изчезна от аптеките, няма внос

viber icon

Животоспасяващият медикамент „Проставазин“ отново липсва в аптечната мрежа и в здравните заведения в страната, алармиха граждани в редакцията на „Марица“.

По данни на фармацевти вносът в България е спрян. Лекарството, което се произвежда в Германия, е за лечение на съдови заболявания и се прилага венозно. Основната му роля е да разширява кръвоносните съдове така, че кръвта по-лесно да преминава и да има нормално оросяване на краката. В противен случай има опасност от гангрена и ампутация на крайника, коментират съдови хирурзи. 

Репортерска проверка установи, че притежател на разрешението за употреба на „Проставазин“ и представител за България,  е  „Ю СИ БИ България“  ЕООД, собственост на белгийската  компания „Ю СИ БИ“ СА. От фирмата уточниха, че са преустановили партньорството с производителя, но нямат представа дали друг ще поеме вноса за страната. Дадоха съвет пациентите да си купуват лекарството от Румъния. 

В Изпълнителната агенция по лекарствата не знаеха за проблема. От дирекция „Надзор на пазара и инспекции“ обясниха,  че притежателят на разрешението за употреба по принцип не бил длъжен да уведоми агенцията, че спира вноса. Негово право било да продаде правата си на друг. 

На репортерски въпрос може ли да се разбере дали в някоя аптека в страната има непродадени количества „Проставазин“, от Изпълнителната агенция по лекарствата отговориха, че не поддържат такъв регистър. 

Проблемът с нередовните доставки на лекарството е от две години. Както тогава, така и сега, пациентите се спасяват поединично. За да не рискуват живота си, го доставят от Германия. Една опаковка с 15 ампули в тамошни аптеки струва 338 евро, което е почти двойно, отколкото в България. Същата опаковка в наши аптеки се предлагаше преди няколко месеца за по-малко 400 лв. с ДДС.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

сутрешна казармена КУРО-ДЪРВИЦА

сутрешна казармена КУРО-ДЪРВИЦА

21.10.2020 | 22:52

не снабдявайте казармата с тоя препарат, за да не ЕКСплодира!

Отговори
1 0
тънки бели меки пиш'ки Мария Петрова ги прави

тънки бели меки пиш'ки Мария Петрова ги прави

21.10.2020 | 22:46

Мария Петрова прави 'К'У'Р' НА'ДЪРВЕН от нежна мека тънка пи'щка =Ура!

Отговори
1 0
кои съдови хирурзи да УТОЧНИШ?

кои съдови хирурзи да УТОЧНИШ?

21.10.2020 | 21:07

Ако може да уточниш с какви "съдови хирурзи" си се консултирала, мари, та да не би да попадна и аз на таквизи СПЕЦОВЕ (цит.): "...и се прилага венозно. Основната му роля е да разширява кръвоносните съдове така, че кръвта по-лесно да преминава и да има нормално оросяване на краката. В противен случай има опасност от гангрена и ампутация на крайника, коментират съдови хирурзи..." ЗА ОРОСЯВАНЕ НА КОЕ ПО-ТОЧНО ГОВОРИМе?

Отговори
1 0
Юлия

Юлия

21.10.2020 | 17:57

Hira, няма ли най-после да престанеш? "На всяка манджа мерудия". Ставаш досаден. В случая се коментира животоспасяващ продукт.

Отговори
2 0
ХИРА е робот

ХИРА е робот

21.10.2020 | 18:32

"От умрял - писмо" чакаш, Юлия, като пишеш до "ХИРА" = това е автоматизиран РОБОТ който плеска еднаква тъпа реклама навсякъде (и ще продължава завинаги, Хай-Тек!)

Отговори
3 0
ЕРЕК'ЦИЯ за Юлия, и за Петровата Марийка

ЕРЕК'ЦИЯ за Юлия, и за Петровата Марийка

21.10.2020 | 19:29

"...Prosta'vasin injection is used to treat men who have erect'ile dysfunction (also called sex ual im'potence). .... Prosta vasin causes an erec tion because it increases the blood flow to the pe'nis...."

Отговори
1 0
ЕРЕК'ЦИЯ за Юлия, и за Петровата Марийка

ЕРЕК'ЦИЯ за Юлия, и за Петровата Марийка

21.10.2020 | 19:36

Без да се впускам, какиното, ако не си в час по инги'лизки, то само последната ДУМА ТРЕБЕ ДА ТИ Е ЯСНА: 'П'Е'Н'И'С'. = ЕРЕК'ЦИЯ = ИМПО*ТЕНТ =

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?