Следвайте ни

Ето кои 10 неща трябва да почистваме всеки ден заради COVID-19

viber icon

Пандемията от COVID-19 определено ни обърна внимание да повишим хигиената си и да непропускаме почистване, както на ръцете си, така и на всичко, което може да ни донесе вируса. Тези повърхности така или иначе се нуждаят от всекидневно почистване независимо от пандемията, но сега е особено важно да не ги пропускате.

1. Твоите ръце 

Може да ви се стори ненужно, но експертите са съгласни, че честото миене на ръцете е най-добрият начин за предотвратяване на заразяване с коронавирус и дълъг списък от други заболявания . COVID-19 например може да се предава, когато заразените хора кашлят или кихат в ръцете си и след това докосват ръцете на друг човек. 

2. Дръжки на вратите 

Експертите съветват първо да ги измиете със сапун и вода, което премахва мръсотията. След това избършете дръжките на вратите с дезинфекцираща кърпичка или спрей - като белина, алкохол или всеки продукт със съдържание на алкохол 70% или по-високо. За да сте сигурни, че дезинфектантът е най-ефективен, оставете го да изсъхне за времето, препоръчано на етикета на продукта. 

3. Волани 

Възможно е да шофирате по-малко от обикновено днес, но все пак трябва да дезинфекцирате повърхностите с висок контакт в колата си толкова често, колкото повърхностите във вашата къща. 

4. Ключове за осветление 

Ново изследване предполага, че COVID-19 може да живее до два до три дни върху пластмасови и неръждаеми повърхности като светлинни ключове. Подобно на дръжките на вратите и други повърхности с високо докосване във вашия дом, първо избършете ключовете за лампи със сапун и вода, последвани от домакински дезинфектант. 

5. Дръжки за уреди 

Дръжките на домакински уреди като хладилници, съдомиялни машини, фурни и микровълни често се пренебрегват, но те могат да бъдат място за размножаване на микроби и болести като коронавируса. Експертите препоръчват редовното им почистване.

6. Кухненски плотове 

Дезинфекцирането на вашите кухненски плотове и мивка трябва да се превърне в стандартна част от вашата почистваща програма, дори след като приключи пандемията на COVID-19. 

7. Мобилни телефони 

Вашият смартфон е един от най-мръсните елементи, които притежавате - и може да бъде огнище за заболявания като коронавируса. Не забравяйте да изключите електрониката си, преди да я почистите, и избягвайте да пръскате устройството си директно. 

8. Подове 

 Ако често работите или готвите вкъщи, подовете ви може да се нуждаят от по-често почистване. CDC препоръчва почистване на подовете с плочки със смес от една чаша белина и пет галона вода; 

9. Кредитни карти 

Предмети, които редовно носите, като кредитни и дебитни карти, трябва често да се дезинфекцират, за да не се допускат болести като COVID-19. След като използвате картата си, бързо я избършете с дезинфектант, особено ако до нея се е докосвал касиерът.. 

10. Клавиатури 

Вярвате или не, клавиатурата на вашия лаптоп или компютър е един от най-мръсните предмети във вашия дом. В името на вашето здраве и на компютъра ви е добре да го дезинфекцирате ежедневно, пише actualno.com.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?