Следвайте ни

Д-р Стефанос Елефтериадис: Ваксинирайте се срещу COVID-19 при ревматологични заболявания

viber icon

В края на ноември 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, беше идентифициран нов вирус от семейството на коронавирусите - COVID-19, предизвикващ тежък респираторен синдром. В България проявата му започна в началото на 2020 г. и до днес са регистрирани 385 963 случая на заразени с SARS-CoV-2. Починалите са 15 138. Светът обаче вече разполага с мощно оръжие срещу COVID-19 - ваксините.

В работата си в ревматологичния сектор на МБАЛ „Централ Хоспитал“ често се изправям пред разтревожени пациенти с много въпроси относно ваксините с оглед автоимунния характер на заболяванията им, както и често използвана имуносупресивна терапия.

Според препоръките на Българското дружество по ревматология няма проблем пациентите с автоимунни ревматологични заболявания да се ваксинират, защото рискът за тях е много по-малък, отколкото, ако се разболеят от COVID-19: Пациентите с мускулно-скелетни и автоимунни възпалителни ревматични заболявания могат да бъдат ваксинирани с неживи ваксини, каквито са регистрираните до този момент. Най-добре е имунизацията да се извърши, когато заболяването е в ремисия или с ниска болестна активност. При животозастрашаващо заболяване ваксинацията срещу COVID-19 трябва да се осъществи възможно най-скоро. Няма предпочитание към нито една от регистрираните до този момент ваксини.

Препоръки за провеждане на имуносупресивното/имуномодулиращото лечение преди и след ваксинация срещу COVID-19:

Лекарствени продукти, на които се променя дозовият режим, и ваксинацията се извършва в точно определен момент от приложението им:

– метотрексат: пропуска се 1 седмица след всяка доза ваксина,

- JAK инхибитори (тофацитиниб, барицитиниб, упадацитиниб): пропуска се 1 седмица след всяка доза ваксина,

– abatacept, инжекционна форма: пропуска се една седмица преди и една седмица след първата доза ваксина,

– abatacept, IV форма: ваксината се прилага 4 седмици след последната инфузия, след това се пропуска една седмица и се прилага следващата инфузия абатацепт,

– ритуксимаб: COVID-19 ваксината се прилага приблизително 4 седмици преди следващата инфузия, следващата инфузия ритуксимаб се отлага с 2-4 седмици след втората доза ваксина - ако е възможно,

– инфузия с циклофосфамид: прилага се една седмица след всяка доза ваксина COVID-19. След ваксинацията срещу COVID-19 пациентите с ревматични заболявания трябва да продължат да спазват всички насоки за обществено здраве относно физическото дистанциране и други превантивни мерки.

Ваксината срещу COVID е ефективна и безопасна и за пациенти, лекуващи остеопороза с денозумаб.

Като заключение трябва да се подчертае, че е разумно  всеки да се ваксинира срещу COVID-19. Независимо от SARS-CoV-2-имунизация ваксиниране срещу Pneumococcus и Influenza е силно препоръчително при пациенти с ревматологични имуномедиирани заболявания и пациенти с имуносупресивна терапия.

Ако имате специфични въпроси, вашият ревматолог е предпочитаният специалист, с когото можете да се консултирате. 

Коментари (2)

Запознат

Запознат

22.04.2021 | 16:24

До седмица след поставяне на ваксината и болния ще се гътне от нелечение на артрит.

Отговори
1 0
Ramos

Ramos

22.04.2021 | 14:00

Snaiper hodi da si vaksinirash v gazo.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?