Проф. Мермерски: Чесънът е вълшебник, който лекува 200 болести

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своята нова поредица „Марица" предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

 

 

Наричат го чудо на природата и вълшебника, който може всичко. Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци, известни с лечебните си качества.

Няма друго растение, което помага на организма за кратко време да преодолее много опасни заболявания. Ценните му качества са известни още преди 5000 години.

Шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата - като слабително, емулсията - при разтегнати мускули. На негова основа била приготвяна отвара, която увеличавала смелостта на войниците по време на битки.

В средните векове чесънът бил използван като отлично средство против чумната и тифусната епидемия.

Заради ефикасното му действие против змийската отрова в много страни е известен точно под това име - „змийска отрова“.

Чесънът има високо съдържание на витамините B, C и D, както и на йод, поради което влияе благоприятно на щитовидната жлеза.

Някои смятат, че лекува 200 болести, сред които рак, диабет, атеросклероза, ревматизъм, подагра, астма, камъни в бъбреците и жлъчката. Той е силен антибиотик, антиоксидант, намалява холестерола. Според легендата зарежда и със сексуална енергия.  

Една от най-ценните съставки на чесъна е етеричното масло алицин със силно фитонцидно действие. Според американския учен д-р Джейн Харли алицинът е в състояние да убие над 20 вида бактерии, включително стрептококи и салмонела.   

Изследвания върху животни показаха, че две серосъдържащи съединения, открити в чесъна - диалил сулфидът и S-алилцистеинът, унищожават раковите клетки.

Чесънът лекува сърцето. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.

Чеснова настойка по строго определена схема прочиства кръвоносните съдове и повишава еластичността им.

Установено е, че една чеснова скилидка дневно предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което пази от инфаркт и инсулт.   

Чесънът понижава кръвното налягане и холестерола, стимулира имунната система.

Особено е полезен съдържащият се в него витамин B6, който подпомага регулирането на хормоните в организма.

Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алицин. То притежава силно фитоцидно действие - убива или предотвратява развитието на над 20 вида бактерии.

В народната медицина чесънът е известен като отлично средство за регулиране на храносмилането, за дезинфекция на дихателните пътища. Доказано е също така, че при консумацията му се понижава количеството захар в кръвта и че има и диуретичен ефект.

Чесъновата настойка се използва за прочистването на кръвоносните съдове и съхранява еластичността им. 

Тези, които изяждат всеки ден поне по 3 скилидки чесън, успяват да стимулират имунната си система, да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции,

За лечение на простуда, грип, туберкулоза и заболявания на горните дихателни пътища се прави парна инхалация с чеснов чай.

За профилактика на зъбите и други заболявания на устната кухина (стоматит, пародонтоза и всякакви микробни инфекции) е достатъчно преди сън да се сдъвче и подържи в устата скилидка чесън.

Чесънът не трябва да се използва от бременни и кърмачки, както и от страдащи от бъбречни заболявания. Неприятната миризма се неутрализира с пресен магданоз или парченце от подправката карамфил.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?