Следвайте ни

БГ учени, секвенирали генома на COVID-19, открехват вратата зад пробива си ВИДЕО

viber icon

Екипът от български учени, секвенирали генома на COVID-19 у нас, включващ доцентите Иван Иванов и Ивайло Алексиев потвърдиха в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева“, че успешно са завършили първия етап от работата си и уверено навлизат във втория, пише kanal3.bg.

„Първият етап беше да подберем проби от различни региони на страната и от различно време от началото на пандемията. Още от месец март и в последствие в различни месеци подбрахме проби, които анализирахме и секвенирахме генома“, каза доц, Алексиев.

„Най-важната причина за секвенирането на COVID-19 е за разработването на ваксини и терапевтични средства. Съвременна наука е категорична, че без натрупването на достатъчно данни за микробиома на вируса е невъзможно да се мисли за лечение“, допълни доц. Иванов.
Двамата научни капацитети са категорични, че светът за в бъдеще ще се изправя пред все повече подобни, че и по-тежки изпитания, защото не само човекът еволюира в заобикалящия го свят, но и всички живи организми около нас се адаптират към средата, в която са поставени.

„С някаква степен на достоверност можем да кажем, че вирусите, които откриваме тук, са сходни с тези в Европа“, каза още доц. Алексиев, но уточни, че етапът на целия научен проект е прекалено близо до началото, за да излезе от сферата на хипотезите и да заговори с категорична точност.

Анализите, които се правят в момента, имат особено важна роля за това да се определи кой от одобрените от Световната здравна организация (СЗО) тестове би бил най-подходящ за тестване на българското общество, според двамата учени.

„Технологиите направиха възможно секвенирането на генома на даден вирус да става за 24 часа, а не за 12 години, както е било в миналото“, каза още доц. Иванов, който не омаловажава човешкия фактор в тази работа, но е напълно наясно, че неговата работа и тази на колегите му би била в пъти по-трудна, ако нямаха на разположение възможностите на съвременните технологии.

От разговора стана ясно, че в Генетичната банка на СЗО са изпратени 15 проби на българските щамове на COVID-19, които са представителна извадка за откритията, но тепърва ще се събира достатъчно информация за още повече изпратени проби.

Коментари (2)

до кунка

до кунка

08.07.2020 | 02:15

е как не само ами папкането сега започва на теси среди гладни бяха до сега

Отговори
1 0
Кунка

Кунка

07.07.2020 | 23:51

Секвенирали...!!Какво ще измислите още за да държите народа в подчинение???Т'ва живот ли е?????

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?