Следвайте ни

Ако забравите за тези 5 навика, коронавирусът може да ви пропусне

viber icon

Във време на пандемия, трябва да забравим много от нещата, които бяха нормална част от ежедневието ни. Носим маски, спазваме дистанция, мием си ръцете, но не предполагаме, че някои от дребните ни вредни навици, също могат да ни докарат заразяване. Ето защо ви съветваме да спрете да правите тези 5 неща.

Гризане на ноктите

Никога досега не е било толкова важно да спрете да слагате пръстите в устата си, колкото в условията на коронавирусна пандемия. Гризането на ноктите обикновено е компулсия, която хората под нейно влияние не могат да контролират. Те ядат ноктите си, дори когато ръцете им са мръсни, а това е най-големият рисков фактор за заразяване с коронавирус, а и не само с него.

Изстискване на пъпки

Стискането на черните точки също е опасно и не трябва да се прави по време на пандемия, защото не само че докосвате лицето си, но и разранявате кожата на лицето. Тя е най-уязвима към вирусните частици и през разранените участъци те могат да навлязат необезпокоявано в организма ви. Не го правете.

Усуквате косата си, играете си с нея

Ако докато говорите с някого или по телефона, или пък четете книга и без да искате започвате да въртите и усуквате кичурите си, това също е един потенциално опасен навик, който може да ви зарази. Когато сте навън и сте в контакт с някакъв вирус, той може да попадне върху всяка част от тялото ви, включително косата. Вие докосвате косата си с мръсни ръце, след това може да докоснете лицето си или да погалите лицето си с крайчето на кичура, който въртите. Начините, по които косата ви може да се окаже заразител, са много. Преустановете този навик.

Не сменяте често чаршафите си

По чаршафите се задържат голям брой патогени. Затова е задължително да сменяте чаршафите често, колкото се може по-често, така че да се предпазите от заразяване. Не сядайте и не лягайте върху тях с дрехи, с които сте излизали навън. Това е изключително опасна грешка.

Държите четката за зъби върху мивката

Много хора не се замислят, като оставят четката си за зъби върху мивката или плота в банята без да я поставят в предназначена за целта поставка или чашка. Допирът на четката с повърхностите в банята е опасен, тъй като по тях се събират изключително много бактерии, вируси и патогени, които директно попадат в устната кухина чрез четката за зъби.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?