Следвайте ни

Лекуват 68 пловдивчани с плазма, търсят дарители от кръвна група АВ и В

Здравното министерство отпуска 250 000 лв. на Кръвния център

viber icon

Дани Каназирева призова пловдивчани и жителите на областта да дарят кръвна плазма, която е изключително ценна за всеки пациент, заразен с коронавирус. Тази сутрин Каназирева бе на проверка в Районния център за трансфузионна хематология  в Пловдив.

68 души, лекуващи се от коронавирус, са получили кръвна плазма в Пловдив и региона, доставена от Кръвния център. 22 единици кръвна плазма са на разположение, очакват се днес още 8. Най-много плазма е дарена за пациенти в УМБАЛ "Свети Георги" и Еврохаспитал  в Пловдив, в болницата в Асеновград. Изпратена е и в болниците в Сливен и Кърджали.

Взети са всички мерки за сигурност и избягване на зараза от COVID-19 при извличането на кръвна плазма.

Няма смесване на потоците. Очаква се до Коледа се да пристигне и втори апарат за извличане на кръвна плазма. Той е дарение от сдружение "Бизнесът за Пловдив". От Здравното министерство пък са готови да закупят и трети, ако това е необходимо, заяви областният управител Дани Каназирева. Тя добави още, че в сряда ще пристигнат и 80 сета консумативи, които са и най-скъпи към момента. Очаква се също шоков фризер, който е закупен със средства на дарители. Той ще подпомогне качественото замразяване на плазмата, така че тя да може да запази цялата конфигурация от белтъци, които са изключително ценни за процеса на лечение. 

250 000 лева, които заявихме за оборудване, ще бъдат осигурени от здравното министерство, каза директорът на Кръвния център д-р Соня Джевизова. Те ще бъдат използвани за за компютърна конфигурация, центрофуга, легла за кръвовземане, стерилно свързващо устройство, теглилки, силъри за залепване на тръбички. д-р Джевизова добави, че кръвната плазма не е панацея, а се съчетава с други медикаменти при лечението на коронавируса.

Кандидатите за донори са от различни групи. Повечето от тях се роднини на заболели, които са се срещнали лице в лице със заболяването и са оценили неговата тежест. Има и такива, които след като са преболедували идват да дарят, за да помогнат на някого в беда без да го познават. Най-трудно се намират дарители от кръвна  група "АВ", които са 7 %, следвани от група "В". Най -много боледуват хора с кръвна група  "А" и "0", като  и дарителите и от тези  групи са най-много.

За да стане  човек дарител, трябва да му бъде проведено антигенното изследване или  изследването за антитела, или да има епикриза за изкарал COVID-19 и излекуван напълно. Това става след лекарска преценка. Всеки трябва да носи официален документ. До скоро право да бъдат дарители имаха само хората с положителен PCR тест 40 дни след него.  Затова и голяма част от кандидатите са били отхвърляни. Медиците държат на антителата от клас IgG,защото тези от IgM издават, че инфекцията все още не е свършила. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жеко

Жеко

08.12.2020 | 12:07

Тая Коминкина пак ли призовава?!? И ние призоваваме, напусни!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай