Следвайте ни

Хем депутати, хем министри! Задава ли се голям гаф в парламента

viber icon

Настоящите министри на Бойко Борисов, които са избрани за бъдещи депутати, трябва да напуснат Народното събрание, в противен случай рискуваме да влезем в конституционна криза. Това предупреди Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България". Така той повтори тезата на няколко мастити юристи, начело с проф. Пламен Киров, професор по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски” и бивш конституционен съдия. 

Веднага след като бъде конституиран новият парламент, правителството на Борисов ще депозира оставката си. Конституцията обаче изрично казва, че министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си до гласуването на следващия кабинет, тъй като държавата не може да остане без изпълнителна власт. Няма как обаче министрите в оставка едновременно да бъдат и народни избраници.  Това се налага от разпоредбите на чл. 68 от Конституцията, който забранява на депутатите да изпълняват друга държавна служба. 

Дилемата важи за 13 от министрите на Бойко Борисов, които поведоха листите на ГЕРБ и бяха обявени за депутати. Това са вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министърът на транспорта Росен Желязков, на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на спорта Красен Кралев, на регионалното развитие Петя Аврамова,  на социалните дейности Деница Сачева, на МВР Христо Терзийски, на финансите  Кирил Ананиев, на земеделието Десислава Танева, на енергетиката Теменужка Петкова и на образованието  Красимир Вълчев, на правосъдието - Десислава Ахладова.

В същата ситуация като министрите са Николай Нанков, зам.-министър в МРРБ, и областният управител на Пловдив Дани Каназирева - те също бяха избрани за депутати и трябва да решат дали избират държавната служба или парламента. 

"Ако избраните за депутати министри не се оттеглят от Народното събрание и заедно с това са и министри, което е конституционна несъвместимост, то тогава всички актове, които те приемат като членове на правителството могат да бъдат обявени за нищожни", предупреди проф. Киров. Той обясни и какъв е изходът от сложния казус с министрите депутати, ако те сами не се откажат от двете дини под една мишница. 

"Самата Конституция дава отговор на въпроса в ал.1 на чл. 68, който казва, че народен представител, избран за министър – прекъсва, не прекратява, а прекъсва правомощието си за времето, в което е министър. В този случай той се замества по определен от закона ред. А редът е указан в Изборния кодекс - временно влиза следващият от листата от съответния избирателен район от същата политическа партия, от която е министърът. Това положение се запазва до момента, в който министрите престанат да бъдат такива и се върнат в парламента като народни представители", обяснява проф. Киров.

Според него, скандалът може да се избегне, ако министрите още в деня на клетвата в новия парламент сами прекъснат функциите си на народни представители. А на тяхно място следва да влязат в парламента следващите от листите, които също да да положат клетва. Ако това не стане, на практика те ще загубят правото да бъдат депутати, докато изпълняват функциите си на министри.

Председателят на НС, който ще бъде избран още на първото заседание на 45-тия парламент, ще отправи искане до ЦИК с мотива - поради несъвместимост да обяви за депутати следващите в списъка до момента, до който новото правителство бъде формирано. 

Отпадането на министрите от парламента сериозно ще прекрои групата на ГЕРБ, където ще се появят 13 нови имена. Рокадата обаче няма отношение към народните избраници от Пловдив и областта, сред които няма действащи членове на правителството. Остава обаче дилемата за Дани Каназирева, която трябва да избере дали остава областен управител или ще седна на банката в бовшия Партиен дом.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ХИТРА СВРАКА...

ХИТРА СВРАКА...

12.04.2021 | 12:30

ЕТО КАК ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ТАРИКАТЛЪК ЩЕ СЕ ДОИЗЧИСТЯТ БОК.ЛУЦИТЕ ...НАПРАВО ОТ ПАРЛАМЕНТА С ФАДРОМАТА Е ТУК В ШЕКЕР МАХАЛА В ПЛОВДИВ ИМА НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНО СМЕТИЩЕ ... ПО ЛУКСОЗНО ЗА ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ... А СЕГА КО КО КАЗА???!!! КАЗА ШУТ В ГЪ.ЗА КАЗА И НАРОДА И ВАШАТА ПРОСТОТИЯ.... КАТО СЛУШАТА ДАНИ КИРИЛОВ ..Е КЪДЕ СТИГНАХТЕ...

Отговори
5 1
Толкова могат Тиквите

Толкова могат Тиквите

12.04.2021 | 09:21

Това говори колко далновидни Тикви са За правната им култура Нима не са знаели че ще попаднат в такава ситуация А кадрите им Съветниците им по правни въпроси Просто ОПГ крадене Крадене и пак Крадене

Отговори
8 7
Ужас!

Ужас!

12.04.2021 | 09:09

Останахме без Бащица (Батюшка), ако и без министри останем...Загубени сме, направо!

Отговори
9 6
Христо Иванов

Христо Иванов

12.04.2021 | 09:00

„Трудно започва да се очертава една нова, по-добра, по-голяма, възможна България.Това е една България, в която Бойко Борисов може да продължи с административния си, финансовия си и корупционния си ресурс да печели избори, но може да загуби властта. Това е ясен сигнал, че българите са готови да се освободят от страха на тази машина. Въпреки хаоса на ЦИК, плашенето и мачкането, излизаха и гласуваха“,

Отговори
8 9
Пловдив

Пловдив

12.04.2021 | 11:34

Глупости казваш, нали беше министър и ти

Отговори
4 4
Гниди

Гниди

12.04.2021 | 08:03

Махайте се

Отговори
12 7
Гниди

Гниди

12.04.2021 | 08:01

Айде махайте се

Отговори
11 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?