Следвайте ни

За 10 дни: Полева болница с картонени легла вдигнаха в Делхи

viber icon

Индийската столица Делхи успя само за десет дни да изгради една от най-големите болници в света за борба с коронавируса. В нея са поставени 10 000 картонени легла, предаде БТА. 

Властите разположиха 10 000 легла на територията на религиозния център "Радха Соами", намиращ се в покрайнините на града, съобщи днес БМ Мишра, високопоставен представител на властите.

Засега има достатъчно лекари и сестри, които да обслужват 2000 от леглата. Очаква се до 5 юли болницата да заработи на пълни обороти.

"Леглата са леки, но здрави, имат двегодишна гаранция и могат да понесат 300-килограмов товар. Непромокаеми са и са рентабилни, излизат по около 1200 рупии (16 долара) бройката", каза Мишра. "Леглата са лесни за сглобяване и са произведени за нула време. Затова успяхме да въведем в експлоатация този обект само за десет дни, докато на другите производители би им отнело най-малко два пъти повече време", добави той.

Производителите твърдят, че най-важното по отношение на тези легла е, че вирусът се задържа по повърхността на картона само 24 часа, се посочва в медийни съобщения. Най-голямото съоръжение в Индия за лечение на COVID-19 е, както се твърди, с размерите на 22 футболни игрища и в него ще бъдат лекувани "леки до средни" случаи на коронавирус и ще бъде под ръководството на паравоенните Индийско-тибетски гранични сили, които пазят индийско-китайската граница.

"Вентилационната система на този център, която е общо 18 000 тона, е уникална с това, че ще използва 20 процента чист въздух, а потоците и вентилацията са така изчислени, че да намалят околния вирусен товар", каза Мишра.

В рамките на друга мярка за облекчаване на претоварената система на здравеопазване на града 500 жп вагона се преоборудват, за да бъдат използвани като болници и да осигурят още 8000 легла. Наскоро Върховният съд на Индия разпореди на властите да вземат мерки след медийни публикации, че хора биват връщани от болниците и крематориумите, както и за недопустимо отношение към пациенти.

Главният министър на Делхи (градът е със статут на отделна административна единица в Индия) Арвинд Кеджривал заяви, че броят на наличните обекти е бил увеличен на военна нога и вече няма никакъв недостиг на болнични легла. Това по думите му станало след спешни срещи на властите по въпросите на епидемията. Делхи извършва масово проучване за коронавирус, в рамките на което служители обикалят домакинствата и описват здравното състояние на всеки жител и предписват тест за вирус на тези, които покажат симптоми или съобщят за такива.

В края на миналата седмица броят на инфекциите в Индия надхвърли 500 000, досега са отчетени и над 16 000 смъртни случая. Делхи, чието население е 25 милиона души, е най-тежко засегнатият град в Индия с над 83 000 регистрирани случая.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?