Следвайте ни

Вирусолог от БАН: COVID постоянно се видоизменя

viber icon

Мерките ще имат ефект и трябва да вярваме, че са навременни. Очакваме да облекчим натиска, който притиска здравната система. Този натиск не се отразява добре, нито на хората с COVID, нито на останалите пациенти. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Не знаем чак толкова много за биологията на този вирус, той се изменя, не стои на едно място. Не знаем как ще продължи да еволюира вирусът", каза още тя. 

 По думите й поведението на вируса ще е функция от много фактори. "Не трябва да говорим само за него, защото в този процес участва вирусът, ние хората и средата, и във всички случаи имат значение мерките, които се взимат, ваксинацията и т.н.", каза още проф. Александрова. 

"Ако някой наистина иска да натисне бутонът "пауза", това е природата". 

Според нея има надпревара с вируса и времето. "Ние нямаме как да му противодействаме да се променя, нямаме изграден имунен отговор, с който да го притесняваме. Той се чувства комфортно. Нямаме ваксина или лекарство, а когато вече да му окажем отпор, вирусът може да започне да се променя. Веднъж създадена успешна ваксина, тя би могла да бъде актуализирана, ако това се наложи. Към момента няма причина ваксините да не бъдат ефикасни поради мутация на вируса", обясни тя. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Учен от УХАН

Учен от УХАН

25.11.2020 | 09:02

А колегите от БАН проучиха ли вируса??? Нещо за изолиране и типизиране на вирус знаят ли?? Питам за един приятел от Ухан........

Отговори
3 0
Неудоменявам

Неудоменявам

24.11.2020 | 21:59

Спайк антигена на корона е един и същ както и да се изменя, към него са и антителата. Винаги сред среща с корона има имунен отговор, клетъчна памет и антителен, проблема е в титъра им. Ваксините, итжекционни и интраназален спрей спрямо спайк се изработват, на кокво тогава ентусиазъм се планира

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?