Следвайте ни

Вирусолог със страшна прогноза за новите огнища на заразата у нас

viber icon

Вирусологът проф. Златко Кълвачев излезе с тревожна прогноза за разпространението на коронавируса в ромските махали у нас. Той смята, че там ще има бум, защото не спазват указанията.

„За жалост дисциплината не се спазва не само от ромите, но и от нас. Никой не е защитен“, каза той в предаването "Неделята на Нова" по Нова телевизия.

Той разкри, че има два вида на коронавируса - един по-лек и един, който засяга по-тежко. "Реално още не знаем пълната картина на вируса. Всеки ден излизат нови неща", коментира вирусологът и допълни:

"Противогрипните ваксини не предпазват от коронавируса. Трябва да се създаде специфична ваксина срещу точно този вирус. 

Това са вариантите на един и същи вирус, който е мутирал, закрепил се е. Не е както при грип А, от който реално всяка година имаме нов щам, който се доближава до предните. 

Едно от обяснението защо следващите три седмици ще са критични е, че тогава ще бъде пикът на инфекцията. 

Но искам да кажа, че всякакви прогнози в хода на епидемията може да се окажат верни. Едно е без съмнение - епидемията ще приключи."

Той каза и как може да се стигне до края на тази епидемия: "Те завършват по един от двата начина - единият е, когато се ликвидира възможността от физически контакт между вируса и гостоприемника. Вторият е на база набиране на достатъчно имунонаселение. Това става изкуствено с ваксина или по естествен път чрез среща с вируса. 

Това нещо в един момент ще се случи по този начин и тези мерки са за това - по-бавно или по-бързо да се развива епидемията и да не се задръстват болниците."

Проф. Кълвачев разкри и дали кварцовите и ултравиолетовите лампи помагат: "Проветряването е изключително важно. След това обеззаразяването е ефективно - например с кварцови лампи. Дори наскоро четох, че са направили маски с вградена ултравиолетова светлина. Добре е да се използват тези лампи, ако могат да ги намерят."
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

СТАРАТА ШКОЛА

18.04.2020 | 23:07

СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ НЕГРАМОТНО.ТОВА МОДА ЛИ Е, ИЛИ НЕОЗГРАДЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, ПИТАМ?

Отговори
10 5

UV лампата "Слънце" е трепач

18.04.2020 | 05:34

Абсолютно си прав, професоре. През много далечната 1969-та, в София върлуваше страхотен грип - "Хонконг" '68. Имаше доста измрели. В поликлиниките и болниците лекуваха само усложненията, докато няколко участъкови лекари - "стари пушки" започнаха да ни облъчват нас, хлапетата, с UV. Нещо повече, независимо че йонизираният въздух е вреден, ни караха да правим по няколко дълбоки вдишвания над лампата. Страхотен ефект - цяла София се беше вцепенила, а ние ритахме по цял ден. Покрай нас и старците придобиха загар, особено бабите бяха много щастливи. Както и да е. После се появи пед.ла Филип Димитров и унищожи завода за медицинска апаратура - нямало нужда от него! Пе.ал!

Отговори
37 11

Про гнозис

06.04.2020 | 09:24

Непозната е генетичната стабилност на ковида, и в епидемии подобно грипа с какво ще изненадва. Испанката си тръгнала внезапно, и ковид вероятността е споделена. Циганите се надяват на придобит имунитет, обитават бит без висока санитария и това ги гордее, че не изнежени. Вън от таучната парадигма, тук безсилна поради малък опит с ковида, вирусите атакуват хора имунитетно различни, при трансплантационен имунитет едни приемат чуждо като свое, други никак докато не ги имуносупресират. Генеалогично българите сме древен клон, много, и така в ипостаса на земята, държавотворен народ лесно не погива, небесно благословение го бди

Отговори
19 13

Гост

06.04.2020 | 00:12

АБЕ вий нагаждачи ЩО са правите на ощипани моми.Как се лекува вирусно заболяване ва което няма лекарство. СЕДИМ СИ 6 МЕСЕЦА ВЪВ ВКЪЩИ И ТАМЪН ВСИЧКО ДА СЕ РАЗМИНЕ ОППА . А ДА ПИТАМЕ НЯМА КАК ЩОТО ИМА КОЙ ДА МИСЛИ ЗА НАС ОБАЧЕ БЕЗ НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ. НО ВСЕ ПАК НАЛИ Е ВИРУС?ИЛИ СЕ ИЗГРАЖДАШ ИМУНИТЕТ ИЛИ ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ СЕЗОНА НА ВИРУСИТЕ (ОКОЛО 30-40 ДНИ ПРЕДИ ТОВА) СИ БЕШЕ ВАКСИНА,КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАРАЗИШ СЪС ВИРУС ЗА КОЙТО СЕ НАДЯВАШ ЧЕ ЩЕ ИЗГРАДИШ АНТИТЕЛА (ОРГОНИЗМАТ ТИ ЩЕ ИЗГРАДИ ЗАЩИТА ЗА ЕВЕНТОАЛНО НАПАДЕНИЕ ДОКАТО Е ОЩЕ СИЛЕН) ЗА ТОВА ПРЕПОРЪЧВАМ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ щаб Да СЕ ДЪРЖИ ОТГОВОРНО И АКО ИСКА ДА НАЛАГА ОГРАНИЧЕНИЯ ,ТЕ ДА ВАЖАТ САМО ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЖДАНИ .ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ МОЖЕ Да Е ПРЕПОРЪКА. И ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНИ ЗАЩО ТАКА ,ЗАЩО ИНАЧЕ ,.НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ г-в ГЕНЕРАЛ. АКО ПРЕПОРЪКИТЕ СА БИЛИ ПРАВИЛНИ МОЖЕ И ПАМЕТНИЦИ ДА ВИ ПОСТРОИМ. АМА АКО НЕ СТАНЕ ТАКА КАКТО СИ ГО ПРЕДСТАВЯТЕ? ДА НЕ СТАНЕ ПОСЛЕ ТО НОВ ВИРУС ТОВА БИЛО ОНОВА БИЛО.И щях да забравя да питам.?ДА НЕ БИ НЯКОЙ ОТ ВАШИЯ ВЕЛИК ЩАБ ДА БЕШЕ КАЗАЛ ЧЕ ВИРУСЪТ НЯМА ДА НИ ЗАСЕГНЕ,ИЛИ ДРУГ ДА Е СПОМЕНАЛ ЧЕ МАСКИТЕ СА ЗА СОБСТВЕНО УСПОКОЕНИЕ? ПОСЛЕДЕН ВЪПРОС ЗА ДНЕС.АКО ПРИЧИНИТЕ ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ ДОМА СИ СА ДА ОТИДЕШ НА РАБОТА;ДА ОТИДЕШ ДО МАГАЗИН,ДА ОТИДЕШ ДО АПТЕКАТА,ДА ОТИДЕШ НА ЛЕЧЕНИЕ,КОЙ ЩЕ ОТИДЕ ВЪВ ЦЪРКВАТА?ТОВА НЕ Е ЛИ ?РЕСТОРАНТИТЕ НЕЩА СИ РАБОТЯТ НО ВСЕКИ КОЙТО ГИ ПОСЕТИ ПОДЛЕЖИ НА ГЛОБА. ЕДИН ВИД ИЗКУШЕНИЕ. ДА НЕ БИ ЦЯЛАТА НАША ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЩЕ ОБСУЖИ МАЛКО НА БРОЙ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА КАЧЕСТВЕНИ? е НЕ ЧЕ нещо просто ПИТАМ. НЕ ЗА МЕН НАЛИ знаете за ЕДИН Приятел. Сигурно сте отговаряли на тези ВЪПРОСИ НО аз най вероятно съм бягал по стълбите.АКО кажете и година ще изкараме под КАРАНТИНА и накрая 1-2месеца без луканка и суджук.За нас е важно да сме за пример; А МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОДПИША СРЕЩУ НЯКОЙ ДЪРЖАВА ВЪВ. Е.С. КОЯТО ИСКА ДА НАЛОЖИ ЕДНОЛИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗАТА? САМО АКО КАЖЕТЕ НЕ НАСТОЯВАМ. СЪС уважение:1234'е

Отговори
16 17

Доктор

05.04.2020 | 23:24

Хоспитализирайте ги с Пирогов ,там който влезе , излиза с краката напред

Отговори
11 7

Магелан

05.04.2020 | 23:13

Крайно време е да се въведе военно положение във всички чигански гета з ада не стане после късно.Мангасарите разбират само от сопа.Ако всичко премина по леко дай боже нека после д асе облакват от нарушаване на чояешките им права на соройстите?

Отговори
33 6

Д-р Менгелов

05.04.2020 | 22:25

Ако мазният тюфлек Каракачанов и Боко Тиквата не бяха разпродали на свои хора казармите (имаше ги във всеки град) сега мангасите нямаше да заразяват българския народ.

Отговори
36 19

Boreto

05.04.2020 | 23:03

А сега де пак ромите са виновни,ти ще се заразиш от българин ми се струва скоро време .АМИН

Отговори
7 28

Пак

05.04.2020 | 23:55

Така и не разбра !!!!!!!! Че си ниско образован човек

Отговори
11 2

Гост

05.04.2020 | 21:52

Цял живот страдаме заради орките, че сега ли?! Ама малко са хората дето казват истината, че като дойде бай кънчо от хк и ... надървенитесописеизнизват

Отговори
12 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?