Следвайте ни

Учени с голямо откритие за слабото място на коронавируса

viber icon

Американски учени са открили слабо място при няколко коронавируса, сред които е и причинителят на Covid-19 - SARS-CoV-2, пише БТА като цитира сп. "Сайънс".

Авторите на настоящото изследване от Института за биомедицински науки към университета на Джорджия отбелязват, че коронавирусите SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 и MERS-CoV могат да имат сходни "слабости", което позволява създаването на лекарство, способно да ги победи.

Изследователите са идентифицирали около 300 протеина, които се произвеждат в организма след инфекция и взаимодействат с коронавируса SARS-CoV-2. В частност вниманието им е привлякъл протеин, наречен Tom70.

Въпросният рецепторен протеин представлява митохондриален фермент, свързан е с коронавирусния геном Orf9b и помага на вирусите да превземат тялото. Според учените той е подходяща "мишена" за лекарства с широк спектър на действие. 

Съвременните антивирусни лекарства са насочени към вирусни ензими, но те често мутират и развиват устойчивост към медикаментите. Учените са стигнали до заключението, че въздействието върху протеините е по-ефективен метод за лечение на пациенти. 

Междувременно Ройтерс предаде, че според изследване на Оксфордския университет, обхванало 58 души и проучващо дългосрочното въздействие на Covid-19, над половината от пациентите със заболяването, които са изписани от болница, все още проявяват симптоми - задух, умора, тревожност, депресия, два до три месеца след първоначалната инфекция. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

20.10.2020 | 12:51

Най-слабото място на адаша е да спрат хората да се поддават на паниката и инсинуациите... и да почнат да четат НЕ САМО официалните писаници за него и PSR тестовете, чиято ефективност може би не е тази, която се представя?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?