Следвайте ни

Учени откриха, кои имат имунитет спрямо COVID-19 още от 2003 г.

Те притежават ефективни антитела срещу COVID-19, след като са преболедували острия респираторен синдром

viber icon

Хората, които са преболедували атипичната пневмония по време на епидемията през 2003 г. могат да бъдат невъзприемчиви към COVID-19. Това се посочва в проучване на група американски и швейцарски учени, публикувано в списанието Nature.

Специалистите са установили, че заразяването с вируса SARS-CoV, който причинява остър респираторен синдром, стимулира производството на антитела, насочени към шиповия протеин (S протеин), който е отговорен за съединяването на коронавируса с рецепторите на клетъчната повърхност.

Учените са стигнали до извода, че една от разновидностите на такива антитела - S309, може ефективно да неутрализира S-протеиновите области на SARS-CoV-2, пише блиц. По този начин, хората, които са преболедували острия респираторен синдром, могат да бъдат като имунизирани срещу новия коронавирус.

Изследователите отбелязват, че коктейлите, направени от такива антитела, могат да се използват при лечението на тежки форми на COVID-19 и за профилактика на заболяването при хора с висок риск от заразяване.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?