Следвайте ни

Учени „обвиниха“ COVID-19 в расизъм. Ето кои хора удря най-силно

viber icon

Пациенти с коронавирус от различни етнически групи понасят по различен начин болестта, твърдят учени от университета „Кралица Мери“ и фондация Barts Health NHS Trust. Резултатите от проучванията са публикувани в портала BMJ Open.

Анализирани са данните на 1 737 пациенти на възраст над 16 години с потвърдена диагноза COVID-19, хоспитализирани в пет болници в Лондон в периода 1 януари – 13 май 2020 г. Болните с произход от Азия били 528, 340 били тъмнокожите и 707 белите. За 30 дни са починали 511 пациенти или 29 % от общия брой проучвани случаи, предава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Подчертава се, че пациентите от етническите малцинства са били по-млади. Произхождащите от Азия попадали в интензивните отделения 1,54 пъти по-често, а пациентите с по-тъмна кожа – 1,8 пъти в сравнение с белите пациенти и получавали инвазивна вентилация на белите дробове.

Вероятността от летален изход при азиатците била 1,49 пъти по-висока, отколкото при хората с по-светъл цвят на кожата. При азиатците и тъмнокожите пациенти вероятността да бъдат поставени на изкуствена вентилация на дробовете и в отделенията за интензивна терапия е с 50-80 % по-висока, отколкото при белите пациенти от същия възрастов диапазон.

Изследванията показали, че коронавирусът влияе непропорционално на представителите на различните етнически групи.

Учените подчертават, че в проучването са анализирани данните на голям брой пациенти, но независимо от това те не успели да направят по-подробна разбивка според етническата им принадлежност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай