Следвайте ни

Турция се готви да ваксинира срещу коронавирус от декември

viber icon

Турция може да приложи ваксина за COVID-19 , която се разработва от Китай още през декември, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа.

През първата фаза около 5 милиона дози от ваксината ще бъдат приложени в страната с още 5 милиона дози през януари и февруари, обяви министърът пред медиите.

Турция е сключила всички необходими споразумения, за да получи китайската ваксина, която беше тествана от средата на септември върху доброволци в повече от 20 центъра в цялата страна. 

Така ваксинацията ще се осъществи както е планирано, тъй като опитите вървят с очакваните добри резултати по отношение на безопасността и добре развитите нива на имунитет.

В момента се водят разговори и за други потенциални ваксини, разработвани от Pfizer-BioNTech, които ще бъдат предоставени в Турция догодина, допълни министъра. В страната се провеждат тестове с доброволци и за тази немска ваксина, в чийто екип има и турски специалисти. 

Длъжностни лица също водят преговори за ваксината която се разработва от Русия.

Министър Koджa каза също, че работата по разработването на местна ваксина, която се извършва от 16 местни компании, е постигнала добър напредък и че произведена в страната ваксина може да бъде приложена след април 2021.

Вчера здравният министър предупреди, хората да не пренебрегват мерките за борба с пандемията, и че огнища на коронавирус се множат в Турция, като Истанбул представлява 40 процента от всички случаи в страната.

През седмицата министър Koджa също заяви, че Турция, катко и цяла Европа, е във втори пик на COVID-19, като се наблюдава опасен ръст на броя на пациентите. Но президентът Ердоган обяви, че Турция е далеч по-добре от западните държави по брой хоспитализирани и смъртни случай от Covid-19. 

Първият връх на пандемията в големите провинции на страната е бил в средата на април, а вторият пик започна през септември, каза той.

Министърът на здравеопазването призова за продължаване на мерките за спиране на разпространението на вируса. „Трябва да минимизираме времето, което прекарваме навън. Нека бъдем у дома, с изключение на нашите професионални задължения”, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?